Читај ми!

Srbija prošla bolje od drugih tokom korona krize, kako iskoristiti šanse koje je pandemija stvorila

Srbija je u ekonomiji već dostigla nivo pre krize, ocenjeno je na "Kopaonik biznis forumu" koji se održava u Beogradu. Kako će dalje ići, ocenjuje se, zavisiće i od oporavka ostatka sveta, pre svega evro zone koja je naš glavni trgovinski i investicioni partner.

Prema procenama Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke, prošli smo bolje od drugih zahvaljujući pre svega pravovremenom reagovanju države uključujući i pakete pomoći privredi i građanima ali i poljoprivredi, građevinarstvu i industriji koja je iznad očekivanog, zabeležila rast od 0,4 odsto u prošloj godini.

Sačuvane su zarade, a broj zaposlenih je uvećan za više od 72.000. Zbog toga i planirani rast od šest odsto deluje optimistično, ali nije nerealan.

"Srbija je u prilici da koristi šanse koje je pandemija stvorila. Pre svega mislim na povlačenje kapitala velikih multinacionalnih kompanija sa Dalekog Istoka kao posledica globalnog lanca snabdevanja. Te kompanija, multinacionalke traže novu destinaciju investiranja", ističe Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije.

Poslednji korak u postizanju investicionog kreditnog rejtinga je najteži, a uz kontinuitet politika, dalji rast izvoza i deviznih rezervi, priliva stranih direktnih investicija, održive javne finansije, pomoći će nam i novi aranžman sa MMF-om čije je usvajanje ministar finansija najavio sledeće nedelje.

"Ne tražimo dinar od njih, ovde se radi o instrumentu savetodavnog karaktera, želimo da idemo napred i da uz njihovu podršku dodatno nastavimo i razvijemo reforme koje smo već pokrenuli", napominje Siniša Mali, ministar finansija.

Novac nije potreban jer uprkos tome što je za tri paketa pomoći potrošeno osam milijardi dinara, uz 430 milijardi dinara za infrastrukturna ulaganja, javni dug nije prešao 60 odsto BDP-a, a srednjoročno se očekuje i njegovo smanjivanje.

Inflacija bi trebalo da ostane niska, uz relativno stabilan kurs i umeren rast plata.

"U Srbiji je u prvom tromesečiju ove godine ostvaren suficit na tekućem računu platnog bilansa od blizu 160 miliona evra koji je rezultat popravljanja svih njegovih komponenata najviše u delu robne razmene uz međugodišnji rast izvoza od 16,6 procenta i smanjenje uvoza od 0,2 procenta", kaže Jorgovanka Tabaković, guverner NBS.

Na Forumu su učestvovali i ambasadori Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke i Italije. Istakli su da nas je, osim loših, korona naučila i nekim pozitivnim stvarima. Jedna od njih je da tržište mora da ostane otvoreno. Kopaonik biznis forum nastavlja se sutra.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво