Читај ми!

Kopaonik biznis forum u Beogradu, ekonomisti optimistični posle korona krize

Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana na ekonomsku krizu izazvanu pandemijom odgovorile su bolje nego što su međunarodne finansijske institucije očekivale, prva je ocena Kopaonik biznis foruma koji se prvi put održava u Beogradu upravo zbog pandemije. Međunarodni monetarni fond ocenjuje da je Srbija imala manji privredni pad u 2020. godini nego drugi u regionu zahvaljujući pre svega merama podrške privredi i građanima.

Možda pobeđujemo koronu ali se ona i dalje pita, pa je tradicionalno martovsko savetovanje ekonomista pomereno sa marta za maj, sa Kopaonika u Beograd. Za početak od ekonomista optimistične prognoze.

"Srpski BDP je tako strukturiran da pandemija nije pogodila mnogo određene sektore koji su bili najviše na udaru u drugim zemljama, poput turizma, dok je kod vas rasla poljoprivreda, građevinarstvo i potrošnja u maloprodaji. Prvi kvartal u Srbiji je bio bolji od očekivanog, prema procenama ostvaren je rast od 1,2 odsto i mi sada ove godine očekujemo rast pet na šest odsto", rekao je Sebastijan Sosa, šef MMFa za Srbiju.

Svetska banka ukazuje na rizike iz inostranstva koji bi mogli da ugroze srpske planove.

"Ono što očekujemo od vlasti tih zemljama regiona je da ulažu u obrazovanje koje mora da se temelji na tržištu rada koje postaje sve više digitalizovano. Ono šo je, kriza pokazala, jeste da je neformalni sektor u odnosu na formalni sektor mnogo ugrožniji i da je upravo tom sektoru najviše potrebna pomoc države", navodi Čakeri Jasmin, menadžer Svetske banke.

Stručnjake plaši nagoveštaj rasta inflacije u zoni dolara i evra, što bi moglo da dovede i do rasta kamata ne kredite.

"Mislim da je još rano za velike procene, mislim da će situacija biti jasnija posle drugog kvartala. Ipak, odajemo priznanje vašoj vladi za blagovremene mere za sprečavanje posledica pandemije od pomoći privredi i stanovništvu do garantne šeme za mala i srednja preduzeća", kaže ekonomista EBRD-a Iši Rika.

Domaći ekonomisti i privrednici i bankari reći će svoje narednih dana. Manje će, najavljuju, pričati šta je bilo, više šta činiti.

"Da pokušamo da izvučemo pouke jer je pandemija kovid 19 zapravo ubrzala promene koje su došle sa četvrtom industrijskom revolucijom i na koji način te promene mogu da budu iskorišćene od zemalja u razvoju kao što je Srbija za kontinuirani rast od 5, 6 i više procenata", napominje Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije.

Nikada nije sve ni belo ni crno. Tako je i pandemija donela nešto dobro – nove šanse. Kako ih i iskoristiti, biće sitgurno tema svih 22 panela planirana u naredna tri dana.

среда, 25. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи