Читај ми!

Mali: Česi žele da investiraju u naše banje, energetiku, transport

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u Pragu da će naša zemlja učiniti sve kako bi u što kraćem periodu privukla češke investitore koji žele da investiraju u naše banje, telekomunikaciju, energetiku i transport.

Posle sastanka s potpredsednikom Vlade Češke i ministrom industrije, trgovine i saobraćaja Karelom Havličekom, Mali je rekao da je sa češkim ministrom imao konstruktivan i uspešan sastanak koji je, ističe, potvrda izuzetnih odnosa dve zemlje koji ima veliki potencijal za dalju ekonomsku saradnju.

"Mi ćemo učiniti sve kako bismo konkretne investicije o kojima sam razgovarao sa ministrom, a to su ulaganja u turizam i naše banjske kapacitete, ulaganja u telekomunikacije, energetiku i transport, kako bismo u što kraćem periodu sve te investitore ponovo doveli u našu zemlju i kako bismo potpisali ugovore i krenuli u njihovu realizaciju", rekao je Mali srpskim novinarima u Pragu.

Podsetio je da je spoljnotrgovinska razmena prošle godine već dostigla 1,2 milijarde evra i dodao da je u prva tri meseca ove godine bila 18,2 odsto veća.

Mali je istakao da je Češka sada među top 10 spoljnotrgovinskih partnera i naveo da je važno da Srbija nastavi da razgovara o svim potencijalnim investicijama i svemu što može dalje da doprinese ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Ministar je ukazao na to da Srbija ostvaruje suficit u toj razmeni, odnosno da u Češku više izvozimo nego što uvozimo, dodajući da je to za građane Srbije važno jer je veći devizni priliv i bolji platni bilans.

"Posebno je važno što su nosioci izvoza u Češku kompanije koje je predsednik Aleksandar Vučić doveo u Srbiju, za koje je postavio kamen-temeljac i otvorio ih, Jazaki u Šapcu, Džonson elektrik u Nišu, Hbis u Smederevu", navodi Mali.

Istakao je i da je važno da češki investitori vide koliko je Srbija napredovala i da je prošle godine, u doba pandemije, češka ekonomija pala za 5,6 odsto, a srpska samo 0,9 odsto.

"Za ovu godinu Česi planiraju rast od 3,2 odsto, mi planiramo rast od sedam odsto BDP-a. Vidi se koliko se Srbija u odnosu na druge bolje pokazala i koliko brže napredujemo da stignemo nivo razvoja u EU", rekao je Mali.

Istakao je da su zbog toga za Srbiju od velikog značaja trenutni razgovori sa češkim investitorima, jer oni znače moguće nove fabrike u Srbiji, veću zaposlenost, više novca u budžetu i više novca za nove infrastrukturne projekte, penzije, plate.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво