Читај ми!

Izgradnja rudnika za vađenje jadarita počinje 2022. godine

Kompanija "Rio Sava Exploration" do sada je u projekat Jadar uložila 250 miliona dolara, a za ovu godinu je opredeljeno još 200 miliona dolara, rečeno je na prezentaciji ovog projekta oko koga se u javnosti podiglo dosta prašine.

Generalna direktorka ove kompanije, koja je zapravo lokalna kompanija Rio Tinta, Vesna Prodanović, kaže da projekat Jadar podrazumeva pre svega izgradnju rudnika, i to podzemnog.

Njegova izgradnja bi trebalo da počne početkom 2022. i da se završi 2026. godine. 

Plan je da Jadar proizvodi litijum-karbonat, pogodan za proizvodnju litijumskih baterija koje se koriste za pogon električnih automobila.

Prodanovićeva je istakla da je koncentracija litijuma pronađena u dolini Jadra, koji je po tome i dobio ime jadarit, takva da je njegova eksploatacija ekonomski isplativa.

Ovo nalazište, rekla je ona, predstavlja oko 10 odsto svetskih ležišta litijuma.

Naglasila je da će se njegova eksploatacija u okolini Loznice, koja će biti podzemna, mnogo razlikovati od površinskih iskopavanja, a ta razlika se odnosi i na uticaj na životnu sredinu.

"Jadar je mnogo više od rudarskog projekta. On je i industrijski koncept, što se vidi i iz sastava ukupne investicije, gde će od milijardu i po evra, 30 odsto činiti rudarski deo a dve trećine će otići za industrijsko postrojenje koje je nadzemno", objasnila je Vesna Prodanović.

Navela je i da je kompanija Rio Tinto samo proizvođač rudnog materijala, ali se ne bavi proizvodnjom električnih baterija.

"Mi sarađujemo sa firmama u svetu koje mogu da budu potencijalni kupci našeg litijum-karbonata, ali interes Srbije jeste da ovde dovede i proizvođača električnih baterija", rekla je Prodanovićeva.

Rukovodilac poslova saradnje sa državnim organima i projektna odobrenja u "Rio Sava Exploration" Nikola Šunjić naveo je da bi do kraja godine trebalo da se završi kupovina zemljišta, izrada tehničke dokumentacije, i da se završi i odbrani studija o proceni uticaja na zaštitu životne sredine.

Tek onda bi, rekao je on, moglo da se počne sa izgradnjom, planiranom za početak sledeće godine.

Šunjić je naveo i podatak da su rezerve litijuma nešto više od 158 miliona tona.

Rudnik bi, kako je danas rečeno, trebalo da radi oko pedeset godina.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво