Читај ми!

Mihajlović: Zatražiću pomoć predsednika i premijerke zbog "Srbijagasa"

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je razdvajanje delatnosti "Elektroprivrede Srbije" i "Distribucije ODS" završeno, dok u "Srbijagasu" stvari idu sporije, te da će zatražiti pomoć predsednice Vlade i predsednika Republike kako bi se delatnosti i u ovom javnom preduzeću odvojile.

Zorana Mihajlović je navela da su "ambiciozno krenuli u odluke za razdvajanje delatnosti u javnim preduzećima", navodi se u saopštenju Ministarstva.

"EPS smo potpuno razdvojili i to su danas dva nezavisna preduzeća koja funkcionišu odvojeno. Puno je problema, to se vidi svaki dan, i u distributivnoj mreži i u zameni distributivnih kapaciteta. U ‘Srbijagasu’ stvari idu sporije, što nije dobro, jer ako nemamo razvijen gasni sektor imaćemo i dalje najveću cenu u Evropi. S druge strane, vidimo da novac odlazi u 'Srbijagas' i ko zna gde dalje", rekla je ministarka.

Upitana da prokomentariše razdvajanje delatnosti u ovim preduzećima, Mihajlovićeva je dodala i da je Ministarstvo dobilo mnogo dokumenata od zaposlenih o poslovanju "Srbijagasa" i povezanih firmi.

"Pozivam i ostale da nam se obrate, pošalju komentare, materijale i sve što misle da nije dobro u tim preduzećima, kako bi ih učinili bržim i efikasnijim u radu", rekla je ona.

"Novi zakon o rudarstvu obezbediće više investicija i nova radna mesta"

Zorana Mihajlović je prisustvovala u Privrednoj komori Srbije prezentaciji i javnoj raspravi o izmenama i dopunama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, navodi se u saopštenju.

Mihajlovićeva je ovim povodom izjavila da su zakoni koje je Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo, a reč je o četiri osnovna zakona, baza i osnova za više investicija i nova radna mesta u Srbiji.

"Da bismo došli do izmena i dopuna, radili smo zajedno sa privredom i svim važnim institucijama. Zakon koji danas predstavljamo je moderan zakon, koji će omogućiti sigurnost za investitore, da efikasno i brzo mogu da uđu u istraživanja, a kasnije i u eksploataciju. Kroz ceo zakon smo obavezali sve da zaštita životne sredine bude dodatno ispoštovana kroz definisane procedure", rekla je ona.

Mihajlovićeva je podsetila da je 2015. godine udeo rudarstva u BDP-u iznosio 2,1 odsto, dok je prošle godine to bilo 1,6 odsto.

"Verujem da možemo da uvećamo udeo rudarstva u BDP-u, naš cilj je da za četiri godine on bude četiri odsto. Još jedna novina ovog zakona je i osnivanje rudarsko-geološke komore, kao što je imaju i inženjeri. Komora će se baviti edukacijom rudara i geologa, ali i izdavanjem licenci, dok ćemo Geološkom zavodu vratiti značajnu ulogu jer se tu nalazi naša nacionalna baza", rekla je Mihajlovićeva.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара