Читај ми!

Poskupljuje struja – da li je povećanje cene opravdano

Struja za domaćinstva i vlasnike malih radnji od sutra je skuplja 3,4 odsto. Kilovat sat sada košta 7,8 dinara bez PDV-a. I dok je građanima uvek skupo, u Agenciji za energetiku kažu da su EPS-u odobrili zahtev za povećanje, jer je cena struje za domaćinstva, koju još reguliše država, daleko ispod tržišne.

Analiza agencije za energetiku pokazuje da će februarski račun za prosečnu mesečnu potrošnju od 450 kilovata, a takvih domaćinstava je najviše, biti uvećan za oko 150 dinara. Oni koji se greju na struju sa potrošnjom do 1.600 kilovata, platiće 350 dinara više.

U Agenciji obrazlažu da je povećanje opravdano, jer je cena struje dosta niža od troškova proizvodnje.

"Apsolutno je opravdano. I sa ovakvim poskupljenjem, cena električne energije u Srbiji, za garantovano snabdevanje je ubedljivo najeftinija u Evropi", navodi Dejan Popović, predsednik Agencije za energetiku.

"Postepena poskupljenja do nivoa cena u EU"

Radojka Nikolić iz Ekonomera i Magazin biznisa ocenila je da to nije veliko poskupljenje, ali da svakako utiče na kućne budžete.

"Doduše, to je i najavljivano da će biti poskupljenja i to je u okviru ovih naših aranžmana koje imamo sa MMF-om, da se postepeno povećavaju cene struje, dok ne dođemo do nivoa koji je prosečan na nivou Evropske unije", podseća Nikolićeva.

Zašto je povećana naknada za obnovljivu energiju

Efekti poskupljenja realno će se videti u martu, jer je i januarski račun, koji uskoro stiže, već uvećala naknada za podsticanje obnovljive energije u proseku za 150 dinara.

Taj namet se nije menjao pet godina i sada iznosi 0,437 dinara po kilovat satu.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović objašnjava šta je dovelo do povećanja naknade koja se plaća povlašćenom proizvođaču.

"Neko bi sada rekao – pa dugo se nije menjala ta Uredba, ja neću to da kažem. U odnosu na prethodni period, došlo je do porasta instalisane snage u obnovljivim izvorima i to je dovelo do toga da se prosto poveća iznos koji će se plaćati povlašćenom proizvođaču električne energije. To je u tom smislu bilo neminovno", ističe Mihajlovićeva.

"Veoma važno da se zna na šta odlazi novac"

Radojka Nikolićeva ističe da je veoma važno da se restrukturiše javno preduzeće, da se zna na šta odlazi novac, odnosno na šta se troši to što građani plaćaju.

"Taj oblik transparentnosti je jednako važan u celoj ovoj priči", kaće Nikolićeva.

Resorna ministarka već je poručila: posle ovog povećanja, cena struje neće se skoro menjati dok EPS ne završi reforme, jer je to uslov tržišnog poslovanja.

Inače, poslednje poskupljenje struje bilo je 1. decembra 2019. za 3,9 posto.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво