Читај ми!

Čadež o pomoći privredi – Država pokazala da može i da hoće da sačuva najbitnije

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež povodom najavljenih novih mera pomoći privredi navodi za RTS da su Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić reagovali od samog početka krize i da to i sada rade ulazeći u nove pakete pomoći.

Postoje različite studije i analize o tome kako će izgledati svetska ekonomija u ovoj godini, ali i o merama pomoći država privredama. Tako OECD izričito upozorava da se ne smeju prerano obustaviti mere pomoći. 

Predsednik Privrede komore Srbije Marko Čadež rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a da su Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić reagovali od samog početka krize i da to i sada rade ulazeći u nove pakete pomoći.

Ocenjuje da je država pokazala da može i da hoće da sačuva najbitnije i dodaje da je predsednik Vučić najavio dve do tri polovine minimalca za firme plus određenu pomoć za najugroženije.

"Sutra da sve bude normalno, da nestane koronavurus, privreda se neće oproraviti preko dana, neće ljudi početi da putuju prekosutra, neće proizvodnja odjednom biti onakva kakva je bila, tržišta će se polako vraćati", rekao je Čadež gostujući u Jutranjem dnevniku RTS-a.

Istakao je da privreda od države ne traži da je održava u veštačkom životu, privreda samo traži da može da pregura jedan period, da se restrukturira u smislu poslovanja.

"Ono što je veoma važno jesu investicije u infrastrukturu i to održava privredu. Država kada ulaže u infrastrukturu bio to auto-put, put, dalekovod, elektromreža, infrastruktura u telekomunikacijama... to je onda što pokreće onda i kompanije koje učestvuju u tim radovima", kaže Čadež.

Dodaje da su Vlada i njen tim uspeli da održe nivo investicija.

"Svi radimo na tome da dovedemo investitore, da firmama u Evropi koje gledaju da smanje troškove i prebace svoje proizvodnje, da uštede a da ostanu konkurentni na tržištu", rekao je Čadež. 

Govoreći o planovima za 2021. navodi da je jako teško planirati bilo šta u uslovima pandemije, ali da tržišta očekuju globalna smirivanja ove godine.

"Ono što je dobro i što vidimo po nekim indikatorima na tržištu od cene bakra do indeksa na berzama jeste da globalna tržišta očekuju smirivanja i stabilizaciju", ocenjuje Čadež.

Solidarnost, ne nacionalnost

Govoreći o pomoći srpske privrede građanima Hrvatske u zemljotresima ugroženom području, navodi da to nije pitanje nacionalnosti, već solidarnosti.

"Privredna komora Srbije jeste dodelila kao organizacija 50.000 evra pomoći, ali mi smo u svakodnevnom kontaktu sa kompanijama koje najavljuju veliku pomoć Hrvatskoj. Trenutno su najpotrebniji kontejneri. Ovo nije pitanje nacionalnosti već pitanje solidarnosti. Pomažemo građanima Hrvatske, bili oni Srbi, Hrvati...", navodi Čadež.

Predsednik PKS je naveo da je Hrvatskoj potrebna konkretna pomoć u vidu grejnih tela, privremenog smeštaja, građevinske i druge opreme... 

Istakao je da su se domaće kompanije, poput "Eliksir grupe", kompanija "Tigar", "Delta holding", "Nelt", "Jafa Crvenka", koje posluju na tržištu susedne zemlje, odmah uključile u akciju pomoći. 

Čadež je pozvao domaće kompanije i privrednike da u saradnji sa Privrednom komorom, u skladu sa mogućnostima, odvoje sredstva za nabavku privremenih smeštaja za građane Hrvatske.

Privredna komora Srbije uručila je donaciju od 50.000 evra otpravnici poslova Ambasade Hrvatske u Beogradu Maji Bogdan za nabavku objekata za privremeni smeštaj stanovnika Hrvatske na području pogođenom zemljotresima.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво