Читај ми!

Šta se proizvodi u Naučno-tehnološkom parku u Nišu

Izgradnja Naučno-tehnološkog parka, investicija vredna više od 12 miliona evra, najveća je u prošloj godini u Nišu. Mnogima je to bilo ostvarenje dugogodišnjeg sna nekadašnjeg grada elektronike, a za više od trideset kompanija koje već rade u parku, velika šansa za budućnost.

Za većinu Nišlija Naučno-tehnološki park jedna je od najlepših zgrada u gradu. Manje upućenim u savremene tehnologije, ipak, nije baš jasno šta se tu proizvodi. Tako, recimo, firma "Kaming" proizvodi magacinski prostor za dokumentaciju koju preduzeća čuvaju u elektronskoj formi.

"Korisnik ne mora uopšte da razmišlja o tome da li ima dovoljno prostora, da li su tu servisi ispravni, da li je server operativan, da li postoji bek-ap i tako dalje, o svemu tome se brinemo mi i naš softver", objašnjava Marko Živković iz firme "Kaming". 

Cilj parka je umrežavanje, pa tako oni koji recimo rade za Vajber to smatraju ne samo svojom šansom.

Vuk Brajović iz agencije "Providens" iz Beograda smatra da je njihovo mesto u Naučno-tehnološkom parku Niš izuzetno važno za razvoj te aplikacije i za davanje dobrih primera poslovne prakse i razvojnih poslovnih projekata i komunikacije.

"Ono što Naučno-tehnološki park radi jeste da povezuje sve te kompanije zajedno, kako start-ap kompanije tako i tehnološko razvojne. Ideja je da mi njima pružamo specifične poslovne i pravne usluge, imaju brojna mentorska savetovanja, brojne indivudualne treninge", kaže Aleksandar Đorđević iz Naučno-tehnološkog parka.

Umrežavanje je posebno važno za razvoj 18 malih start-ap preduzeća, a osim osvajanja tržišta ni zarada nije zanemarljiva.

"U ovaj fazi trenutno ne zarađujemo, ali imamo korisnike naše platforme i u narednom periodu ćemo biti profitabilni. Trenutno smo finansirani od strane Inovacionog fonda Republike Srbije za inovacionu delatnost što nam je dosta pomoglo da zaposlimo ljude koji će da rade sa nama", ističe Dejan Dinčić iz "Server bajts".

Milan Ranđelović, direktor Naučno-tehnološkog parka Niš kaže da su ljudi koji tu rade jako zadovoljni, putuju, voze solidne, ili dobre automobile, kupuju stanove.

"Mislimo da informacione tehnologije uopšte inovaciono preduzetništvo jeste šansa za mlade ljude koju treba iskoristiti", poručuje Ranđelović. Od trenutno 450 zaposlenih, većina zbog epidemije radi od kuće.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара