Altmajer posle razgovora sa Vučićem: Važan korak u Berlinskom procesu

Nemački ministar za privredu i energetiku Peter Altmajer rekao je nakon video-konferencije sa Aleksandrom Vučićem da je administrativno partnerstvo, koje je dogovoreno između njegovog ministarstva i Kabineta predsednika Srbije, još jedan važan korak u Berlinskom procesu.

U saopštenju Vučićevog kabineta ističe se da je tokom video–konferencije sa Altmajerom potpisana zajednička izjava o namerama za uspostavljanje partnerstva i unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji.

"Zajedno radimo na održivim strukturama u cilju ekonomske saradnje, jer su one sada važnije nego ikada pre, posebno u vreme krize izazvane epidemijom koronavirusa", rekao je Altmajer, navodi se u saopštenju resornog nemačkog ministarstva.

Kako se dodaje u saopštenju Ministarstva za privredu i energetiku Nemačke, Altmajer je ocenio da je Srbija važan motor za regionalnu ekonomsku oblast Zapadnog Balkana.

Dodao je da su se ekonomski odnosi Srbije i Nemačke razvijali dinamično i pre izbijanja globalne pandemije koronavirusa.

Kako je naveo, pre krize, bilateralna trgovinska razmena se udvostručila i dostigla maksimum od više od pet milijardi evra u 2019. godini.

Altmajer je dodao da su nemačke kompanije poslednjih godina u Srbiji investirale više od 2,53 milijarde evra i da spadaju među vodeće investitore u Srbiji.

Ocenio je i da je administrativno partnerstvo, pored drugih inicijativa ovog ministarstva za Zapadni Balkan, važan instrument u okviru Berlinskog procesa.

Kako je naveo, takve inicijative uključuju bilateralna administrativna partnerstva tog ministarstva sa Crnom Gorom, Prištinom i Severnom Makedonijom, kao i druge nadregionalne inicijative, kao što su dobavljačka inicijativa za Zapadni Balkan, digitalni samit Zapadnog Balkana i dualno obrazovanje.

Ministarstvo je u saopštenju potvrdilo da su Altmajer i Vučić dogovorili da uspostave administrativno partnerstvo između Kabineta predsednika Srbije i Saveznog ministarstva za privredu i energetiku Nemačke radi unapređenja zajedničkih oblasti saradnje.

Kako se dodaje, ovo partnerstvo obuhvata jačanje lanaca snabdevanja i dodatno povezivanje Srbije sa unutrašnjim tržištem Evropske unije, kao i održiva ulaganja u jačanje razvoja strategije industrijske politike Srbije u skladu sa evropskim zelenim dogovorom.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара