Вучић и Алтмајер унапређењу пословног окружења у Србији

Председник Александар Вучић учествовао је на видео – конференцији са савезним министром за привреду и енергетику Немачке Петером Алтмајером, током које је потписана заједничка изјава о намерама за успостављање партнерства и унапређење пословног окружења у Србији.

Одлучено је да се успостави административно партнерство између Кабинета председника Републике Србије и Савезног министарства за привреду и енергетику Савезне Републике Немачке у циљу унапређења заједничких области сарадње, наводи се у саопштењу Канцеларије за сарадњу са медијима.

Партнерство обухвата јачање ланаца снабдевања и додатно повезивање Србије са унутрашњим тржиштем Европске уније, као и одржива улагања у јачање развоја стратегије индустријске политике Србије у складу са Европским зеленим договором. 

Председник Вучић је истакао да привреда Србије представља важан покретач економије Западног Балкана, као и да су се немачко-српски економски односи развијали динамично и пре глобалних економских последица пандемије ковида 19. 

"Пре кризе, наша трговинска размена удвостручила се у последњих шест година и достигла нови максимум од преко пет милијарди евра у 2019. години. Немачке компаније су у последњих неколико година уложиле у Србију преко 2,53 милијарде евра и запослиле 65.000 људи", додао је председник Вучић.

Савезни министар привреде и енергетике Петер Алтмајер нагласио је да ће се путем овог партнерства значајно интензивирати сарадња у области унапређења пословног окружења:

"Административно партнерство које смо договорили представља конкретан допринос подршци путу Србије ка Европској унији и реализацији одговарајућих услова у складу са тиме. Заједно радимо на одрживим структурама у циљу економске сарадње. Потребно је да партнерство градимо на широким и јаким основама, како бисмо могли да превазиђемо актуелну кризу", истакао је Алтмајер.

"Немачка је највећи трговински партнер Србије. Надам се да ће у нашу земљу доћи и нови инвеститори, а да ће они који већ послују у Србији још боље да развијају свој бизнис. Овај споразум који данас потписујемо показује однос Немачке према овом региону и према Србији", закључио је председник Александар Вучић.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво