Novi Savski trg biće najveći u Srbiji, koji radovi su već završeni

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je radove na Savskom trgu i najavio da će za dva i po do tri meseca biti gotov i pred Novu godinu zasijati punim sjajem.

Aleksandar Vučić je obišao Savski trg, na kojem su u toku radovi u okviru projekta "Beograd na vodi".

Renovinari trg biće najveći u Srbiji, uz mnogo zelenila i velelepni spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji, poručio je predsednik.

Najavio je da će za dva i po do tri meseca trg biti gotov i pred Novu godinu zasijati punim sjajem.

Savski trg se, navodi, prostire na 32.000 kvadrata, od čega 20.000 kvadrata čistog prostora, pa će svakako biti najveći trg u Srbiji, rekao je Vučić i našalio se da će malo ko hteti tu da organizuje mitinge, jer većina bira mesta gde može da dovete manje ljudi, a da izgleda kao da ih ima mnogo.

"Ovo je još jedan važan korak u ulepšavanju Beograda, pravljenju grada funkcionalnijim", rekao je Vučić novinarima.

Vučić je najavio da će na trgu biti zasađeno 300 stabala, što je, kaže, značajno više nego ranije, dodajući da je važno da u gradu bude što više zelenih površina, kao i da se nada da će ubuduće svi investitori i izvođači radova, o tome voditi računa - da se šire pluća Beograda.

Dodao je da je Beograd nosilac turizma sa više od trećine turističkog kapaitala i značajnim učešćem u BDP-u zemlje.

"Pogođen je zbog korone mnogo, ali očekujem da i ovaj deo grada, Beograd na vodi, Savamala, bude još jedan deo grada koji će moći da doprinosi razvoju grada i Srbije", rekao je Vučić.

"Uzlet građevinarstva pokazuje koliko zemlja napreduje"

Pre samo šest ili sedam godina u celoj Srbiji bilo je 1.500 gradilišta, a danas ih je ukupno 62.000, izjavio je predsednik, dodajući da to, između ostalog, pokazuje koliko je zemlja napredovala.

Vučić je rekao da je građevinarstvo u Srbiji zabeležilo rast, i pored pada zbog korone u drugom kvartalu.

Značaj građevinarstva za srpsku privredu ilustrovao je i podatkom da je pre sedam do osam godina ta grana u ukupnpm BDP-u učestvovala sa 3,7 odsto, a danas je taj udeo 5,9 odsto.

"Nije potrebno nikakvo dalje raskopavanje Trga republike"

Predsednik Vučić rekao je danas da je razvoj Beograda neophodan, ali da smatra da nije potrebno nikavo dalje raskopavanje Trga republike, postavljanje šina, niti sečenje šuma na Košutnjaku.

Možda u Gradu misle drugačije i onda oni to treba da objasne, rekao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje da se najavljuje ponovo vađene kocke na Tgu republike zbog uvođenja tramvaja od Slavije do Kalemegdana.

Predsednik je najavio mogućnost velike investicije u Vojvodini. "Verujem da ću moći da vas obavestim uskoro o fantastičnoj investiciji u Vojvodini", poručio je Vučić, ne precizirajući o kojoj investiciji je reč. 

Šta je već gotovo na Savskom trgu 

Deo radova na Savskom trgu je već završen: spoljašnost zgrade bivše Glavne železničke stanice je u novom ruhu, tramvaji saobraćaju na pravcu Nemanjina-Karađorđeva, a obrisi modernog trga, za koji kažu da će biti novi centar prestonice.

Centralni deo trga, kako je najavljivano, zauzimaće 23 metara visok spomenik posvećen Stefanu Nemanji, najviše takvo obeležje u prestonici.

Ppešacima će pripasti centralni deo trga, dok će saobraćaj, automobilski i tramvajski biti izmešten na obode trga.

Lokomotiva legendarnog Plavog voza pomerena je znatno bliže ulazu u zgradu bivše Glavne železničke stanice, odnosno budući Muzej Nikole Tesle.

Sa predsednikom, radove su obišli i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičic, gradski urbanista Marko Stojičić i generalni seketar predsednika Nikola Selaković.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво