Погледајте изблиза како ће изгледати споменик Стефану Немањи

Чувени руски скулптор Александар Рукавишњиков завршио је споменик Стефану Немањи, који ће ускоро красити Савски трг у Београду. Четири камиона са деловима споменика већ су на путу ка Србији.

Споменик српском жупану Стефану Немањи направљен у бронзи, висок је 24 метра и тежак 68 тона.

Као што се види на снимцима Спутњика, монументално дело у деловима је како би се лакше допремило у Србију, где ће поново бити склопљено на Савском тргу у престоници. 

На изради споменика радило је 120 људи годину и по дана. Александар Рукавишњиков почео је израду након победе на међународном конкурсу у Србији.

У постамент, који представља византијски штит, моћи ће да уђе педесетак људи.

Посетиоци ће моћи да виде угравиране сцене из Немањиног живота и српске историје.

За завршне радове споменика биће потребно још око три месеца.

Аутор прижељкује да то буде један од симбола Београда, као што је то Храм Светог Саве.

број коментара 38 Пошаљи коментар
(недеља, 23. авг 2020, 02:46) - SVILA [нерегистровани]

Napred Srbi

Sve je pocelo od Nemanjica uz pomoc boga Crkva Svetog Save i spomenik Svetom Nemanji ce da ponovo rode nove nove generacije silnih rodoljuba svoje predrage zemlje Srbije, a mi sadasnji mucenici se nadamo da ce nam ove svetinje pomoci sa pocetkom ujedinkenja i dusevnog preobrazenja. Ovo je kamen temeljac nasoj Srbiji.

(петак, 21. авг 2020, 17:28) - Бојо [нерегистровани]

Родоначелник или обновитељ

Стефан Немања је себе сматрао обновитељем српског " краљевства од прва" ,а не родоначелником српске државе. Пет вијекова какве такве српске државности је стајало иза њега.Зашто прецртавати петсто година сопствене историје?И кнез Часлав,обновитељ Србије је по мом мишљењу заслужио споменик.

(уторак, 11. авг 2020, 02:21) - Soxx [нерегистровани]

Ja

Druze, mi smo drzavu stvorili na racun Vizantije, na njenoj teritoriji... Stvarno nije potrebno da ti pisem ovde i objasnjavam zbivanja tog vremena, kupi knjigu o Nemanjicima, vidi kakav smo paganski narod bili i kako smo se prosirili, kakvi su dogovori bili izmedju Bugara, Vizantijsaca i nas, pa komentarisi. Koja ti veca simbolika od polomljenog stita treba...

(понедељак, 10. авг 2020, 22:32) - anonymous [нерегистровани]

Iz tvojih usta u...

Hajde, pa neka bude kako ti reče - neponovljiv

(понедељак, 10. авг 2020, 21:21) - Neko iz mase [нерегистровани]

Kulturni dušedrižnici na aparatima

Jedva čekam da vidim ovaj prelep spomenik kad dođem u Beograd

(понедељак, 10. авг 2020, 21:02) - Dr.Top [нерегистровани]

@ Zlatne kašike

Da se ne zanosimo i ne zavaravamo.
Za srpske zemlje Kotor je bio Pariz, London, Njujork, a sam Kotor je bio daleka provincija Vizantije ili Venecije. E sad vidite koliko je te viskoke kulture, i zlatnih kašika iz Carigrada ili Venecije moglo preko Kotora doći u zabačene planine Raške.

(понедељак, 10. авг 2020, 19:55) - anonymous [нерегистровани]

Српски народ одавно заслужује овакав споменик

Стефан Немања као родоначелник династије Немањића, највеће и најзначајније династије који је српски народ имао и која је створила српску државу, заслужује да има величанствен и грандиозан споменик, како у Београду, тако и у свим већим градовима Србије и Републике Српске. Значај Немањића је огроман и није случајна толика нетрпељивост према Стефану Немањи од стране српских непријатеља који ту нетрпељивост пласирају кроз различите филозофске подметачине у стилу "Није добро ово ... ех да је овако било би добро ... не треба ово овако, треба онако". Слична кампања се прорачунато водила и када је снимана серија о Немањићима која је била одлична, јер да не би било провидно рећи "мрзимо Немањиће", налажене су наводне грешке којих није било, само да би се пројекат дезавуисао и оцрнио. Споменик је одличан, детаљи нису битни, битна је суштина, а то је да ће српски народ и Србија добити коначно оно што је одавно требало да има - споменик родоначелнику српске државе.

(понедељак, 10. авг 2020, 17:59) - Дан [нерегистровани]

Зашто на византијском шлему

Зашто је постоље на византијском шлему? Каква је то симболика када је Византија мајка православља и прва велика хришћанска држава? После случаја са Светом Софијом је мало много !! Руси су мало љубоморни на Византију (подсећа их ко је први) а зашто би ми били ?

(понедељак, 10. авг 2020, 17:10) - anonymous [нерегистровани]

Na Sandžak, nikako.

Zasto ne u Knin?

(понедељак, 10. авг 2020, 17:03) - anonymous [нерегистровани]

Zlatne kasike i case?

To je mit! Nema dokaza za to.