Antić: Rudarski sektor jedan od najdinamičnijih, država će nastaviti da ulaže

Ministar energetike Aleksandar Antić čestitao je svim rudarima i zaposlenima u rudarskom sektoru Srbije čestitao je 6. avgust – Dan rudara. Ljudima koji se bave jednim od najtežih i najodgovornijih poslova izrazio je puno poštovanje za njihov savestan rad i tom svečanom prilikom najavi im je dalju podršku države, pre svega u unapređenju njihove bezbednosti i zaštite na radu, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Aleksandar Antić je rekao da je rudarski sektor Srbije jedan je od najdinamičnijih delova privrede, u njemu radi oko 29.000 ljudi, što je povećanje od 11,9 odsto u odnosu na isti period 2019., i čini jednu od okosnica naše ekonomije.

Država je u proteklom periodu veoma jasno pokazala da brine o rudarskom sektoru, pre svega o njegovoj modernizaciji, neprestanom unapređenju ekoloških standarda i zaštite na radu, ali istovremeno i o njegovim razvojnim i tržišnim potencijalima, navodi se u saopštenju.

"Srbija je već godinama lider u ovom delu Evrope kada je reč o privlačenju stranih investicija, a rudarski sektor je u tom pogledu nezaobilazan. Naši kapaciteti su takvi da nam daju za pravo da upravo u rudarskom sektoru možemo da očekujemo još veće investicije, otvaranje novih i modernizaciju postojećih rudnika, dodatna istraživanja i eksploataciju, što sve znači nova radna mesta, viši standard zaposlenih i još bolje uslove za rad", naveo je Antiić.

Rudarski posao, napominje, jeste težak, možda i najteži, ali on je u Srbiji istovremeno i veoma atraktivan i motiviše mlade ljude da mu se posvete, jer garantuje dobru zaradu i sigurnu egzistenciju.

"Država Srbija će nastaviti da se domaćinski i odgovorno odnosi prema svojim rudnim resursima, jer u njima vidi ogroman potencijal za svoj ukupni razvoj", istakao je Antić.

Dodaje da "imamo velika očekivanja od investicija u modernizaciju rudnika u Boru, otvaranje rudnika 'Čukaru Peki' i rudnika 'Jadar', ukupno oko tri milijarde dolara u narednih nekoliko godina, što će podići naš rudarski sektor na još viši nivo", napominje Antić.

Pored toga, intenzivno se, ukazuje, radi i na geološkim istraživanjima na području Bora, Resavice, u Timočkom kompleksu, naravno i u našim velikim ugljenokopima u Kolubari i Kostolcu i dodaje da sve to zajedno govori o stalnom rastu našeg rudarskog sektora i povećanju njegovog učešća u BDP-u Srbije.

"Rudarstvo je naša strateška grana i njegov značaj nije samo u novim milionima tona iskopane i prerađene rude, već i u tome što njegov rast podiže ekonomiju i standard čitavih regiona naše zemlje. Želimo da naša rudarska područja, poput istočne i zapadne Srbije budu regioni u kojima mladi ljudi ostaju da rade, zasnivaju svoje porodice i udobno žive u čistoj i zdravoj okolini, i zato ulažemo veliki trud i novac da osiguramo takve uslove. Mnogo toga smo već uradili, mnogi novi poslovi su započeti, a još više je pred nama", izjavio je ministar rudarstva i energetike.

Zato, kaže, i ovog 6. avgusta imamo mnogo razloga da sa "ponosom kažemo da je Srbija zemlja vrednih i stručnih rudara i zemlja velike rudarske industrije i još većih potencijala koje ubrzano stavljamo u punu funkciju".

"Svim zaposlenima u rudarskom sektoru Srbije još jednom želim srećan praznik i još mnogo uspeha, uz tradicionalni rudarski pozdrav - Srećno!", čestitao je Antić.