Memorandum za auto-put od Beograda do Novog Sada preko Zrenjanina

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović potpisala je Memorandum o razumevanju i izradi planske i tehničke dokumentacije za izgradnju auto-puta Beograd (Borča) - Zrenjanin - Novi Sad, sa kineskom kompanijom "Čajna Šandong Internešnl" i najavila da će dokumentacija za taj auto-put od 113 kilometara biti gotova ove godine.

Zorana Mihajlović je u Vladi Srbije potpisala memorandum sa direktorom kompanije "China Shanding International Economic and Tehnical Coorporation Group" Džang Ćenćaom, a prisustvovala je ambasadorka Kine Čen Bo.

Dužina auto-puta od petlje Borča do krajnje tačke na obilaznici oko Zrenjanina biće 58 kilometara, a od Zrenjanina do Novog Sada 45 kolometara.

Procenjena vrednost izgadnje oba auto-puta je oko 600 miliona evra.

"Ovo je važan dan za naše ministarstvo i vladu", rekla je Mihajlovićeva i podsetila da se dosta pričalo o gradnji tog auto-puta i da danas počinje realizacija tog projekta.

Ove godine treba da bude spremna dokumentacija, kazala je ministarka.

Reč je o izgadnji auto-put u obliku ćiriličnog slova P, koje će činiti već izgrađeni auto-put Beograd - Novi Sad i deonice Borča - Zrenjanini i Zrenjanin - Novi Sad.

Mihajlovićeva je rekla da će se raditi sa Ministarstvom finansija na obezbeđivanju finansijska sredstava za realizaciju tog projekta, a zatim i na potpisivanju komercijalnog ugovora.

"Ovo je značajan dan za sve gradove i mesta kroz koja će autoput prolaziti, Beograd, Pančevo, Opovo, Kovačicu, Zrenjanin i Novi Sad. Značajan je i za našu zemlju, jer pričamo o investiciju vrednoj blizu 600 milona evra", kaže ona.

Imamo više nego dobru saradnju sa Kinom, naglasila je Mihajlović i dodala da je ta saradnja kako dobra u odnosima predsednika dve zemlje, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, isto tako i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kineskih kompanija.

Pohvalila je kineske kompanije da uvek završavaju projekte u vremenu i kvalitetu koji je dogvoren i izrazila očekivanje da će i taj auto-put biti isto tako urađen.

Ona je dodala da će "Šandong" raditi na izradi planske i tehničke dokumentacije za zajedno sa Institutom za puteve.

Ambasadorka Čen Bo je rekla da je oblast infrastrukture jedna od najvažnijih u saradnji dve zemlje.

"Prošle godine su postignuti veliki rezultati u ovoj oblasti, kineska kompanija je izgradila dve deonice autoputa Miloš Veliki, za koje je i dobila priznanje. Ovo je novi početak i nadam se da ćemo imati još bolju saradnju u infrastrukturi", navela je ambasadorka.

Ona je zahvalila Zorani Mihajlović za pomoć i podršku kineskoj strani.

Čang je rekao da je to četvrti projekat koji će raditi kompanija Šandong u Srbiji i zahvalio predsedniku Vučiću i ministarki Mihajlović povrenenju i podrsči koje su im ukazali.

Podsetio je da su prošle godine u avgustu puštene deonice auto-put Obrenovac-Ub i Lajkovac - Ljig koji je gradila ta kompanija i istakao da su imali odličnu saradnju sa Ministarstvom građevine.

"Predali smo narodu Srbije auto-put visokog kvaliteta", naglasio je on.

Dodao je da ta kompanija radi na projektu novog kineskog kulturnog centra na Novom Beogradu, kao i da su prošle godine potpisali koncesiju za projekat izgradnje garaže u centru Beograda koji je u fazi aktivne pripreme.

Investicija za ova dva projekta je vedna više od 100 miliona evra, rekao je Džang.

Obećao je da ni ovog puta, na gradnji autoputa Beograd - Zrenjanin - Novi Sad neće izneveriti vladu i srpski narod.

"Svim snagama ćemo doprineti prijateljstvu dva naroda i ekonomskom razvoju Srbije", poručio je Džang.

Šest petlji 

Postoji predlog trase novog auto-puta u punom profilu koju su pripremili urbanisti Zrenjanina.

Na deonici bi trebalo izgraditi šest petlji: Padinska Skela, Čenta, Perlez, Ečka, Zrenjanin jug i Zrenjanin istok.

Na trasi potrebno je izgraditi dva objekta i to most iznad reke Tamiš dužine oko 300 metara i nadvožnjak kod Perleza.

Potrebno je izraditi kompletno novu plansku dokumentaciju, kao i idejno rešenje, idejni projekat i sve ostale dokumente koje propisuje zakon.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво