EBRD: Srbija može da ima dvocifreni godišnji rast BDP-a

Srbija je prošle godine postigla zavidne rezultate u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj a to se može reći i za povećanje robne razmene sa Nemačkom. Zato je direktorka EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hagitaj govorila partnerima nemačke komore o planovima te institucije i očekivanjima za ovu godinu.

Srbija je prošle godine zabeležila robnu razmenu sa Nemačkom na rekordnom nivou od petmilijardi evra i zaposlila 60 hiljada radnika. Saradnja sa EBRD-om je važna kako bi se taj nivo sradnje podigao na viši nivo.

"Prošla godina je bila fantastična ali naša očekivanja su velika posebno u privatnom sektoru jer znamo da Srbija može brže i bolje kako bi predvodila region ali se i približila zemljama Istočne Evrope i Evropske unije", kaže Ronald Zeliger, direktor AHK.

EBRD smatra da je inicijativa malog Šengena na Balkanu dobra i da može da poveća rast domaćeg bruto proizvoda samo od tog projekta za jedan posto.

Ono što su novi izazovi jeste stimulisanje radnika i stručnjaka da ostanu u Srbiji i samanjenje zagađivanja okoline.

Zato je ta banka prošle godine uložila novac u vetroparkove i zelenu ekonomiju.

"Sa vladom Srbije se radi na novom zakonu o javno privatnom partnerstvu. To bi omogućil bolje upravljanje i pružanje usluga građanima i privredi posebno u komunalnim javnim preduzećima. Nešto slično smo uradili u Srbija vozu a i vaš EPS radi na tom zadatku", kaže Žužana Hargitaj, direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan.

Direktorka Evropske banke navodi da je 70 odsto novca banke plasirano u privatni sektor ali je sada na redu da se proširi način finansiranja u dinarima.

Ako bi učinili efikasnije javne nabavke, unapredila obrazovanje radnika i produktivnost preduzeća Srbija bi mogla da ostvari čak dvocifreni godišnji rast. 

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 22. jan 2020, 11:35) - anonymous [neregistrovani]

realizam

@Srbija može; tačno i ova "naša" vlast je pokazala umesto nekih drugih da može.Rezultati su vidljivi.U principu sam opozicija svakoj vlasti (jer smatram da uvek MOŽE bolje) ali sam pre svega realista.

(sreda, 22. jan 2020, 11:29) - Milorad [neregistrovani]

nnkjklm

A koja može ako ne ova ? Imaš nekog rodjaka stručnjaka možda ?

(sreda, 22. jan 2020, 10:24) - anonymous [neregistrovani]

zelena energija

zelena enegija je ovda jaako daleko. treba sto pre da se pocne

(sreda, 22. jan 2020, 08:54) - MileNS [neregistrovani]

Srbija može

Ključna je ta reč "može", ali neće imati jer za takve uspehe je potrebna stručna i odgovorna vlast, tj. sve što ova "naša" nije. Sve u svemu ovakva Srbija NE može!