Puštena u rad deonica "Turskog toka", gas za milione domova

Predsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, svečano su pustili u rad deonicu gasovoda "Turski tok" simboličnim okretanjem ventila postavljenog na bini, a pridružili su im se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov. Drugi krak ovog gasovoda, koji Bugari i Srbi nazivaju "Balkanskim tokom", protezaće se od Rusije, preko Bugarske i Srbije, sve do Mađarske.

Na ceremoniji u Istanbulu video-linkom uključili su se i radnici na dve strane gasovoda, iz Rusije i Turske. 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je poručio da je "Turski tok" pokazatelj dobre saradnje Turske i Rusije i istorijski energetski projekat u regionu i da će zahvaljujući njemu milioni domova biti snabdeveni gasom. 

Erdogan je rekao da je gasovod "Turski tok" projekat od istorijskog značaja za tu zemlju kao i ceo region i zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Bugarske Bojku Borisovu na učešću u realizaciji ovog projekta. 

Saradnja Rusije i Turske na projektu "Turski tok", koji je pušten u rad, dobar je primer saradnje dveju zemalja u složenim međunarodnim odnosima i taj projekat je značajan ne samo za te dve zemlje već i za građane cele Evrope, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin. 

Putin je na svečanosti rekao da je to veoma značajan događaj za zemlje jugoistočne Evrope, kao i za celu Evropu. 

Na svečanosti, Erdogan je sedeo između Putina sa desne strane i Vučića sa leve, dok je Borisov sedeo do Vučića.

Gasovod "Turski tok" je od ogromnog značaja za budućnost Srbije, za privlačenje investicija i dalji ekonomski i industrijski napredak zemlje, poručio je Vučić iz Istanbula pred početak svečanosti.

Kapacitet gasovoda je 15,75 milijardi kubika gasa godišnje.

Turska je obezbedila poziciju glavnog tranzitnog gasnog čvorišta za celu jugoističnu Evropu. Već imaju dva gasovoda za dotok ruskog gasa, a "Turski tok" je treći direktni pravac iz Rusije.

I drugi krak, koji preko Bugarske ide u našu zemlju i dalje u Mađarsku, a koji Bugarska i Srbija nazivaju "Balkanski tok", imaće isti kapacitet - 15,75 milijardi kubika gasa godišnje.

Srbija je u decembru završila polaganje cevi za svoju trasu dužine 403 kilometra od Zaječara do Horgoša.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 08. jan 2020, 19:34) - Nenad [neregistrovani]

Politicari...

Ne znaju da okrecuci na desno zatvaras a ne otvaras...
Politicari... hahahaaa

(sreda, 08. jan 2020, 19:22) - anonymous [neregistrovani]

Tesla stream ?

Ovaj deo od grcke pa nadalje treba da se zove Tesla stream ?

(sreda, 08. jan 2020, 15:17) - anonymous [neregistrovani]

Turski tok

Samo jos da Bugari naprave svoj deo, da se ne zavrsi kao Juzni tok