Otvoreno skladište nafte u Požegi

Premijer Cvetković i ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević pustili su u rad četiri nova rezervoara za naftu i naftne derivate u Požegi. Ukupni kapacitet rezervoara je 20.000 kubnih metara.

U Požegi je ponovo otvoreno skladište za naftu i naftne derivate republičke Direkcije za robne rezerve, koje je bilo uništeno tokom NATO bombardovanja.

Otvorena su četiri rezervaora, čime je kapacitet skladišta povećan na 32.700 kubnih metara.

"Investicija je vredna 400 miliona dinara i imaće veliki značaj za celu Srbiju, ne samo za zlatiborski i raški region", rekao je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković otvarajući pogon u mestu Zdravčići u Požegi.

Premijer je naglasio značaj strateških rezervi goriva za Srbiju, jer se s njima može intervenisati na tržištu u slučaju nestašica i velikih kolebanja u cenama.

Izvođač radova je bilo preduzeće "Jedinstvo" iz Sevojna, a investitor Direkcija za robne rezerve, dok je ceo projekat rezultat domaćeg znanja, usklađenog sa evropskim ekološkim i tehničkim standardima, kako bi se smanjila zagađenost životne sredine.

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević pohvalio je sve izvođače radova, koji su u roku završili značajan projekat za taj deo Srbije, u kome sada nema potrebe za više prostora za skladištenje nafte i derivata.

"Ostatku Srbije su potrebni ovakvi kapaciteti i koristeći sredstva NIP-a u narednim godinama, modernizovaće se novi smeštajni kapaciteti u Smederevu i Prahovu", rekao je Milosavljević i dodao da Srbija na taj način ide u susret standardima EU koji predviđaju tromesečne zalihe godišnje potrošnje naftnih derivata.

Sladištem u Požegi upravlja se iz jedne sobe sa dva kompjutera i to je model kako treba i dalje raditi, dodao je Milosavljević.

Sanacija instalacije "Požega" počela je 2002. godine i realizovana je kroz tri faze, a ukupna vrednost radova je 588,4 miliona dinara, koji su većim delom finansirani iz NIP-a.

U NATO bombardovanju 1999. godine uništeno je tada celo "Jugopetrolovo" skladište u Zdravčićima koje je imalo devet rezervoara, a danas obnovljeno, ukupno ima sedam, od kojih četiri novoizgrađena kapaciteta 20.000 kubnih metara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара