NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 2,5 odsto, inflacija pod kontrolom

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od dva i po odsto. Istaknuto je i da će inflacija biti pod kontrolom i u narednom periodu.

Inflacija je u avgustu usporena na 1,3 odsto na međugodišnjem nivou usled daljeg smanjenja doprinosa cena voća i povrća inflaciji sa dolaskom nove poljoprivredne sezone, navodi se u saopštenju.

Opreznost u vođenju monetarne politike je i dalje potrebna, pre svega zbog kretanja u međunarodnom okruženju, navodi NBS.

Povoljna fiskalna kretanja – uz ostvarenje suficita javnih finansija – prisutna tokom protekle dve godine nastavljena su i ove godine, a deficit tekućeg računa platnog bilansa u punoj meri pokriven je neto prilivom direktnih stranih investicija.

Projekcija NBS je da će privredni rast biti tri i po odsto u ovoj godini, na osnovu rasta domaće tražnje, investicija i potrošnje.

Izvršni odbor NBS naglašava da je i agencija "Fič" povećala kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na BB+, nakon što je agencija "Mudis" popravila izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije sa "stabilnih" na "pozitivne".

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće 7. novembra.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">