Turski investitori promenili privrednu sliku juga Srbije

U Srbiju stiže predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sa velikom privrednom delegacijom. A prva turska investicija u Srbiju stigla je 2010. godine, Džinsi u Leskovac. Zahvaljujući tom ulaganju, obnovljena je tekstilna industrija i smanjena nezaposlenost u gradu. Njihov primer sledili su brojni turski privrednici – ukupno su uložili 100 miliona evra i zaposlili 25.000 radnika.

Među 22.540 nezaposlenih Leskovčana 2011. godine bila je i Biljana Ranđelović.

"Džinsi mi je doneo sigurnu platu, sigurnu budućnost, zadovoljna sam, ovde sam od prvog dana", kaže Biljana. 

Od Amerike do Japana, za najpoznatije svetske brendove, farmerice iz Leskovca odlaze sa oznakom "proizvedeno u Srbiji". Oko hiljadu radnika mesečno sašije 150.000 pantalona.

"Do 1.500 radnika ćemo zapošljavati do 2020. godine. Do sada smo investirali sa našim kapitalom oko osam miliona evra", kaže Deniz Jasin, direktor "Džinsi Srbija". 

Posle "Džinsija", 2016. godine u Vladičin Han stigao je Teklas sa proizvodnjom auto-delova i 700 radnih mesta.

"Videli smo da je ljudima potreban posao i da mnogi razmišljaju o odlasku u Austriju i Nemačku, tako da je ovo bila dobra priča za obe strane", kaže Fikret Ajnibal, direktor "Teklas Automotive Srbija".

U Lebanu je godinu kasnije "Ormo grupa" otvorila fabriku vunice i zaposlila 165 radnika. Mašine za češljanje i končanje vune ne gase se 24 sata.

"Došli smo zato što smo dobili veliku pomoć države Srbije. Naše je bilo samo da unesemo mašine i uposlimo ljude", kaže Mert Minkara, generalni menadžer "Lebanteksa" u Lebanu.

"Od poreza na zaradu iz turske kompanije Ormo i novih radnih mesta koja su otvorena u Lebanu, imamo 600.000 dinara prihoda u budžetu na mesečnom nivou", kaže Ivan Bogdanović, predsednik opštine Lebane.

Tekstilna fabrika i u Nišu na prostoru nekadašnje elektronske industrije. "Aster tekstil" posluje tri godine i planira širenje proizvodnje.

Turski investitori promenili su privrednu sliku juga Srbije.

"Uloženo je negde preko 35 miliona evra do sada i što je najbitnije, ovi turski investitori koji su došli ovde i koji su investirali u Srbiju, dovode svoje prijatelje i svoje poslovne partnere da šire proizvodnju", kaže Goran Jović, direktor Privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

Najveća turska investicija tek će stići – u Kraljevu fabrika tekstila "Euro tajp" trebalo bi da zaposli 2.500 radnika, u Ćupriji, "Feka automotiv" ulaže 11,5 miliona evra, a u Malom Zvorniku je sve spremno za otvaranje fabrike tekstila.

"Prethodnih 50 godina ništa nije otvoreno u Malom Zvorniku. Samo su zatvarani pogoni. Trista ljudi bi trebalo da se u narednih godinu dana zaposli", kaže predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić.

Od Vladičinog Hana Koridorom 10 do Smedereva i Beograda, preko Krupnja do Priboja, investicije vredne više od 100 miliona evra. Zahvaljujući turskim ulaganjima u Raškoj oblasti obnovljena je infrastruktura i zasijala Ramska tvrđava iz 15. veka na Dunavu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво