Savić: Saopštenje "Mudisa" poručuje da je perspektiva za ulaganje u Srbiji dobra

Rejting agencija "Mudis" popravila je izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije za zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti sa stabilnih na pozitivne i potvrdila kreditni rejting Srbije na nivo B-3. Profesor FEFA Nebojša Savić objašnjava za RTS da procena "Mudisa" znači da je popravljena krvna slika srpske ekonomije.

Nebojša Savić kaže i da popravljen izgled za povećanje kreditnog rejtinga znači da se popravlja i kako na Srbiju gledaju u inostranstvu.

"U tom saoppštenju se kaže da se smanjuje javni dug što otvara prostor za razvoj. Suština svega je da se obezbedi rast bruto društvenog proizvoda", rekao je Savić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Profesor FEFA ukazuje da danas vrlo komplikovana situacija u svetskoj privredi.

"Imamo interese SAD i njihovog kapitala, Evropu, Aziju. U tom galimatijasu dolazi do promene tokova kapitala, otvaraju se nove destinacije. Ovo saopštenje 'Mudisa' kaže da je perspektiva za ulaganje u Srbiji dobra", napominje Savić.

Postoji, kaže, deo poslova koji i Srbija treba da uradi.

"Da se održi fiskalna dispiplina, monetarna dispiplina i inflacija su stabilni. Dalje mora da se radi na jačanju investicija i privatnog sektora. Ova vest 'Mudisa' ide u tom pravcu da privatni kapital uđe u investicije", kaže profesor FEFA.

Kada je reč o povećanju plata i penzija, Savić navodi da će to zavisiti od situacije u budžetu koja je u ovom trenutku dobra.

"Najveći izazov za budžet će biti politički deo priče – kako uspostaviti balans između razvojnih i potrošačkih amibcija", zaključuje Savić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво