"Мудис" поправио изгледе за повећање кредитног рејтинга Србије

Рејтинг агенција "Мудис" поправила је изгледе за повећање кредитног рејтинга Србије за задуживање у домаћој и страној валути са "стабилних“ на "позитивне“ и потврдила кредитни рејтинг Србије на нивоу "Ба3“.

У саопштењу Народне банке наводи се да је тиме Србији дато још једно признање за резултате које постиже у трансформацији своје економије и омогућавању њеног будућег раста на здравим, стабилним и дугорочним основама.

Према оцени агенције "Мудис", одлука о повећању изгледа за раст кредитног рејтинга Србије подржана је убрзаним смањењем учешћа јавног дуга у БДП-у, као и добрим изгледима Србије за снажан економски раст у средњем року.

Добре основе које се базирају на јачању домаћих фактора, према оцени агенције, додатно ће подржавати поправљање фискалних показатеља Србије.

"Мудис" оцењује да је у периоду од претходног повећања рејтинга из 2017. године, Србија поправљала фискалне показатеље бржом динамиком од очекиване.

Агенција констатује и континуирани суфицит буџета опште државе, и очекује да ће фискална стабилност бити очувана и у наредном периоду - како по основу чврсте контроле текућих расхода, тако и по основу раста економске активности и снажног раста пореских прихода.

Рејтинг агенција "Мудис" оцењује и да ће до краја 2020. године јавни дуг Србије бити испод 50 одсто БДП-а, чиме ће Србија постати земља која је током петогодишњег периода највише смањила учешће јавног дуга у БДП-у (за 21 процентни поен) у поређењу са земљама сличног кредитног рејтинга.

Агенција очекује да ће прилив страних директних инвестиција наставити да буде усмерен у прерађивачку индустрију, јачајући тиме наш извозни потенцијал.

Оцењује се и да ће раст приватних инвестиција, као једне од важних компоненти одрживог раста, бити подржан јачањем банкарског сектора уз снажно смањење проблематичних кредита које је остварено у претходном периоду.

У саопштењу се констатује и да су у Србији од 2015. године спроведене бројне структурне реформе, укључујући и оне у области тржишта рада и јавних предузећа, којима су стваране добре основе за одржив привредни раст.

Посебно се истиче и посвећеност Владе Републике Србије очувању континуитета актуелне укупне економске политике, што агенција наводи и као кључни фактор за повећање кредитног рејтинга у наредном периоду.

Гувернер НБС Јоргованка Табаковић је поводом повећања изгледа за даљи раст кредитног рејтинга подсетила да су постигнута и очувана макроекономска и финансијска стабилност, као и политичка стабилност, били један од кључних фактора раста запослености и расположивог дохотка грађана.

"Уз континуирани рад на унапређењу пословног амбијента, у Србији је створена основа за одржив привредни раст", нагласила је Табаковићева.

"Значајно повољнији услови финансирања, као и јачање банкарског сектора уз снажно смањење проблематичних кредита током претходног периода, наставиће да буду један од важних фактора раста приватних инвестиција", додала је Табаковићева.

Указујући на оцену агенције да је раст Србије данас уравнотеженији и да домаћи фактори знатно више подржавају раст, као и да је извозни потенцијал Србије додатно ојачан кроз све веће инвестиције у разменљиве секторе, Табаковићева је истакла да ће то бити и кључни фактори даљег раста запослености и животног стандарда наших грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се