Novih 16 lokomotiva na srpskim prugama

Od danas je na prugama Srbije 16 novih lokomotiva za teretne vozove. Primopredaja je obavljena na stanici Resnik, a novi vlasnik ovog voznog parka je "Srbija Kargo", koja godišnje na Koridoru 10 preveze 13 miliona tona robe.

Nove lokomotive su pripremljene da voze na srpskim i na evropskim prugama.

Svaka može da poveze čak 1.700 tona robe. Lokomotive razvijaju brzinu do 160 kilometara na čas i opremljene su najsavremenijim uređajima za kočenje i automatsko upravljanje.

Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja i infrastrukture, podsetila je da je u prethodnom periodu nabavljeno 48 vozila za putnički saobraćaj.

"Sada je Kargo nabavio 16 lokomotiva u teretnom saobraćaju. To nisu lokomotive za prošlost. To je upravo ovo što je rekao direktor Karga – to su lokomotive za budućnost, sa novim tehnologijama, da možemo da pratimo sve ono što radi Evropa, i da možemo zaista da budemo deo svetskog železničkog transporta", ističe Mihajlovićeva.

Svake godine "Srbija Kargo" preveze 13 miliona tona robe. Međutim, sa dolaskom novih investicija, taj broj se stalno povećava. Novi i stari klijenti sve više traže usluge železnice.

Dušan Garibović iz kompanije "Srbija Kargo" kaže da, imajući u vidu kontinuirano povećanje proizvodnje HBIS-a iz Smedereva, "Ziđina" iz Bora, NIS-a, EPS-a i drugih investitora, raste količina robe koja će se prevesti.

U resornom ministarstvu kažu da će Srbiji biti potrebno još najmanje pet godina da Koridorom 10 roba ide brzinama preko 100 kilometara na čas.

Investicije koje su u toku daju garanciju da roba sa istoka na zapad ide srpskim prugama koje su kraće za 280 kilometara u odnosu na alternativne pravce.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво