Jabuka se u Srbiji prska 16 puta, standard je tri

Oko 70 odsto hrane u Srbiji prska se raznim hemikalijama. Stručnjaci kažu da se jabuka, na primer, prska više od 16 puta, dok je svetski standard tri puta. Međutim, i naši poljoprivrednici moraće ubuduće da prođu obuku i dobiju sertifikat za korišćenje pesticida.

Pomoćnik direktora Instituta za zaštitu bilja Nenad Trkulja kaže da poljoprivrednici treba da budu što više edukovani o sredstvima zaštite. Pored edukacije, proizvođačima voća, povrća i ratarskih kultura treba omogućiti kompletan servis, kako bismo imali pravo da od njih tražimo potpuno zdravstveno bezbedan proizvod, rekao je Trkulja gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

"Ako mi kao država i društvo ne damo podršku i značaj tome, normalna je stvar da ni taj proizvođač ne može sam da se snađe i odluči šta da koristi i u kojoj meri, koji je prag da je zdravstveno bezbedno i ostalo", naveo je Trkulja.

Primena pesticida je, napominje, veoma delikatna i osetljiva stvar, naročito usled klimatskih promena jer su patogeni, odnosno štetočine prešli u naš region. Problem predstavlja i njihova rezistentnost usled dugogodišnje prekomerne upotrebe pesticida.

"Mnogi preparati gube potpuno efikasnost. Nije više da se smanjuje efikasnost, već se potpuno gubi. U takvim uslovima treba potpuno promeniti pristup suzbijanju štetnih organizama u zaštiti bilja i za tako delikatne stvari potrebna je velika podrška države i društva", rekao je Trkulja.

U Srbiji se koristi 800 pesticida 

Nenad Trkulja ističe da je tržište pesticida veoma unosno i da zato u Srbiji postoji 800 registrovanih pesticida.

"Kada jedna aktivna materija prođe patentno pravo, sve hemijske kompanije i firme koje žele da zarade na njoj će je registrovati i pod drugim imenom prodavati. To je pravno osnovano, međutim, postavlja se pitanje optimizacije primene svih tih sredstava. Da li su nam svi ti pesticidi potrebni je drugo pitanje. Treba da se uradi procena šta od svih tih preparata treba koristiti. Možda nam od 800, 300 ni ne treba", napominje Trkulja.

Na pitanje mogu li građani da vide po plodovima koje kupuju da li je voće i povrće bezbedno, Trkulja kaže da to nije moguće.

"Obični građni ne mogu da vide na osnovu izgleda ploda da li je bez ostataka pesticida. Za to su potrebne kontrole, neke od najosetljivijih analiza koje treba da pokažu ostatke pojedinih pesticida u plodovima. Građani ne mogu to da procene u prodavnici ili na pijaci", naveo je Trkulja.

Pranje voća i povrća ne može da pomogne ako su ostaci pesticida u plodu, ali mogu ako se nalaze na plodu.

Uvođenje bioloških pesticida 

Veliki broj hemijskih supstanci i pesticida je na listi preispitivanja Evropske unije i očekuje se da će veliki broj biti izbačen iz upotrebe. Trend je uvođenje bioloških pesticida, odnosno bioloških organizama i njihovih produkta.

"Oni su manje efikasni, ali zdravom strategijom i ulaganjem u takve programe možemo da dođemo u situaciju da se upotreba klasičnih hemijskih sredstava smanji", istakao je pomoćnik direktora Instituta za zaštitu bilja.

Trkulja je naveo primer Grčke u kojoj su imali veliki problem sa biljnim patogenima. Došli su u situaciju da je rezistentnost toliko porasla da sa biološkim pesticidima imaju veću efikansost nego nekada sa hemijskim, rekao je Trkulja.

Inače, prska se sve, a najosetiljiviji proizvodi su jagodičasto voće – jagode, trešnje.

"Osetljivo je sve što se konzumira stono, što ne ide u preradu, mada je i to u preradi, ako se nepravilno koristi, ugroženo. S druge strane, i kod stonog, ako se pravilno koriste pesticidi, apsolutno je bezbedno", zaključio je Trkulja.

broj komentara 15 pošalji komentar
(petak, 14. jun 2019, 00:27) - Jelena [neregistrovani]

Otporne sorte

"Prima" jabuka se uopšte ne prska i dobro radja. I to nije jedina otporna sorta.
-Zašto se ne podstiče uzgoj takvih sorti?

(četvrtak, 13. jun 2019, 13:25) - anonymoustt [neregistrovani]

Ff

Ko kaže da se 3 puta prska u evropi taj nezna ništa o jabuci. Prska se više nego kod nas..

(četvrtak, 13. jun 2019, 12:36) - Горан [neregistrovani]

Прскање

Навалили ср(б)пски произвођачи јабука да се правдају и да говоре о другима! У мом крају (Неготинска Крајина) има неколико великих засада јабуке и у пролеће и рано лето не смете да приђете на 5км ниједном од њих зато што ћете се отровати! Нико не контролише, нико не жели да зна, нико да ради свој посао.... Али, крив је НАТО! Ма, да!

(utorak, 11. jun 2019, 12:50) - Горан [neregistrovani]

Нема непрскане јабуке на пијаци и у маркетима

Ако је црвљива, то није знак да је јабука непрскана, већ је произвођач није на време опрскао. А најопасније је што наш човек не поштује упутство, већ дозира препарат одокативно и дода више, по оној "Нека буде више за сваки случај"

(ponedeljak, 10. jun 2019, 22:59) - anonymous [neregistrovani]

Srbska jabuka NAJZDRAVIJA

Nije istina. Srbski voćnjaci imaju najzdraviju jabuku u Evropi. Tačno je da se prska 16-18 puta u Srbiji...dok u drugim zemljama (Italija,Poljska...) prskanje nije ispod 30 puta.
Ja moju jabuku plasiram u Rusiju svake godine gde prolazi rigorozne Ruske kontrole i Rusi su prezadovoljni sa kvalitetom!
Problem je što Srbski političari uvoze Poljsku jabuku (koja je prskanja 30 puta),prepakivaju je u Srbiji kao da je Srbska i pokušavaju uvaliti Rusima da bi se obogatili.
Sramota velika

(ponedeljak, 10. jun 2019, 21:47) - Manolito [neregistrovani]

Neko drugi truje

U Černobilju radioaktivnos i broj obolelih opada vremenom, jedino kod nas raste svake godine... Pa vi vidite da je samo Nato kriv ili "postenje" naseg coveka dolazi do izrazaja...

(ponedeljak, 10. jun 2019, 17:41) - anonymous [neregistrovani]

Еуропејци и интелектуалци

@Stvarno?

Како где има? Па у јутарњем програму! Види се да је Тркуља толики стручњак за јабуке, да неће са нама обичнима да подели те "нове" стандарде. Ако су нови, ако су светски, ако има таквих пестицида за три прскања, онда нека нам их јавно саопшти. Испада да су српски произвођачи измислили прскање (па ето да и ми нешто "неедуковани" измислимо), а све против финог света који малтене не прска своје воће. А ми само слепо слушамо све што нам "стручњаци" и ЕУ кажу.

(ponedeljak, 10. jun 2019, 15:10) - anonymous [neregistrovani]

Crvljiva jabuka

Crv neće na pesticide, zato je najbolja jabuka, crvljiva jabuka.

(ponedeljak, 10. jun 2019, 14:28) - anonymous [neregistrovani]

OPREZ

Otrovano voce i hrana……….

(ponedeljak, 10. jun 2019, 13:56) - kiklop [neregistrovani]

strucnjak

kad imas 2 stabla za sebe i decu ne prska se nikako, nula puta godisnje.
kad imas 14 i po hiljada stabala, pa te otkupljivaci, hladnjacari, preradjivaci zakinu za svaku fleku po nekoliko dinara na kilogram, a i kupac u marketu hoce jabuku lepu, veliku sjajnu, crvenu ili zelenu nije bitno pitao bi te onda. kad iznesem organske petrovace kupe samo stariji po dve-tri, da se sete kakav je ukus, a na vise nece je niko zbog izgleda i cene.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">