Na korak do odluke o skijalištu na Avali

Iako manje nego u prethodnoj, turizam Srbije raste i u ovoj godini, 2018. bila je rekordna, pa je taj rezultat teško odbraniti. Dodatno otežava i manji broj kineskih turista zbog ukidanja avio-linije Peking–Prag–Beograd, iranskih zbog uvođenja viza, a turskih zbog skupljih avio-karata na relaciji Istanbul–Beograd. S druge strane, od početka godine broj ruskih turista porastao je za trećinu, a austrijskih i poljskih za petinu.

Nema razloga za brigu o budućnosti domaćeg turizma, jer ni blizu nismo iskoristili sve potencijale. Zlatnoj turističkoj petorci Beogradu, Novom Sadu, Zlatiboru, Kopaoniku i Vrnjačkoj Banji, gde se ostvaruje gotovo 70 odsto prihoda, u narednom periodu priključiće se i Sokobanja, Niš, Podunavlje, Divčibare i Palić. 

I jedna ekskluzivna vest za prestonicu. 

"Mi smo na korak do odluke da se izgradi skijalište na Avali sa kompletnim zimskim, ali i letnjim sadržajima i to će biti jedna nova destinacija u okviru grada Beograda, a sličan sadržaj ćemo izgraditi i na Jastrepcu", kaže Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Na Turističkom forumu u Banji Koviljači govorilo se i o trendovima u turizmu i još jedna potvrda da nam je globalizacija sudbina.

"Savremeni turista je u potrazi za doživljajem. On za tim traga, a manje mu je važno u kojoj se zemlji to nalazi", kaže Migel Galego iz Evropske turističke komisije.

"Prošlo je vreme kada turista dolazi na neku destinaciju samo da bi obišao znamenita mesta, muzeje, napravio fotografije. Samim tim je ono što osete na destinaciji i ukupan doživljaj koji imaju mnogo značajniji od pojedinačnih usluga", kaže Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Putovanja su postala stresna jer se turisti trude da u nekoliko dana vide što više, pa se odmor pretvara u stampedo. Evropa im na to odgovara novim konceptom nazvanim "spora avantura".

"Nije uvek nužno da tokom putovanja osetite jak adrenalin. Naprotiv. Usporite ritam, produžite putovanje, povežite se sa prirodom i lokalnim stanovništvom. To je pravi odmor", kaže Sara Mer Belšo iz "Spore avanture"

Evropa je i dalje turistički najprivlačniji kontinent, gde se ostvari više od polovine svih turističkih putovanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво