Kako dokazati da nam prodaju robu lošijeg kvaliteta nego na Zapadu

Evropski parlament usvojio je Direktivu o nepoštenoj poslovnoj praksi i zabrani prodaje različitog kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu Evropske unije. I kod nas kupci kažu da je kvalitet brendiranih proizvoda lošiji nego u svetu, ali, da bi se to dokazalo, potreban je novac.

Krema za ruke, deterdžent, čokolada, televizor poznatih brendova lošijeg su kvaliteta na istočnoevropskom u odnosu na zapadnoevropsko tržište.

Godinama potrošači traže da kvalitet bude isti u svim zemljama, ali su se proizvođači uvek opravdavali navodnim istraživanjima koja su pokazala da su u različitim zemljama drugačiji ukusi potrošača.

Poljska organizacija potrošača je pre deset godina prva utvrdila da u keksu koji se kod njih prodaje nema putera kao u Nemačkoj, već se koristi ulje i da moraju da upotrebe mnogo više deterdženta za pranje veša.

Čips je pržen u palminom umesto u suncokretovom ulju, a u Poljskoj dobijete manju gramaturu nego u Nemačkoj.

U Hrvatskoj su dobili novac od Evropske unije i dokazali da je trećina proizvoda kod njih slabijeg kvaliteta i da 82 odsto kupaca smatra da ih proizvođači velikih brendova tretiraju kao manje važne u odnosu na zapadnoevropske potrošače.

Posle ovih rezultata, kompanija koja se bavi proizvodnjom hrane za decu odlučila je da povuče kašice sa tržišta i zameni ih kvalitetnijim.

U Evropskom parlamentu napokon je doneta direktiva u kojoj piše da je ovakav tretman kupaca nepoštena poslovna praksa.

Postavlja se, međutim, pitanje kako obezbediti da proizvođači poštuju ovu direktivu.

"Borci koji su ovo izglasali, među kojima je i Biljana Borozan, hrvatska predstavnica u Evropskom parlamentu, predvidela je i takvu situaciju jer se pretpostavilo da će većina proizvođača ipak zadržati svoje proizvode koji nisu istog kvaliteta. U tom smislu oni su predložili i tražili da se svake dve godine vrši novo uporedno istraživanje u zemljama istočne Evrope i zemljama zapadne Evrope. Ukoliko se vidi da je različitog kvaliteta takvi proivođači će sigurno biti kažnjeni", kaže za RTS Vera Vida iz Centra za zaštitu potrošača.

Kod nas nema novca za takva istraživanja, pa čak ni za proveru koliko potrošača sebe doživljava manje vrednima od kupaca u drugim zemljama.

"Veliko broj potrošača koji živi i radi u inostranstvu dolazi nam sa takvim zahtevima, da je roba koja se prodaje u zapadnoj Evropi i roba koja se prodaje kod nas isti brend, a potpuno različitog kvaliteta. U Srbiji do sada još niko nije uradio uporedno ispitivanje, tako da ne možemo da kažemo sa sigurnošću da li to jeste ili nije. Uglavnom se to odnosi na konditorske i kozmetičke proizvode", objašnjava Vida.

U našem Zakonu o zaštiti potrošača postoji uredba koja plasiranje proizvoda različitog kvaliteta tretira kao nepoštenu poslovnu praksu.

Čini se, međutim, da je najteži zadatak dokazati da nam svetski proizvođači prodaju ono što ne bi ponudili domaćem potrošaču.

broj komentara 14 pošalji komentar
(sreda, 01. maj 2019, 22:05) - anonymous [neregistrovani]

Austrija 80 Evra mesečno internet

Plaćam, i evo stalno me zakidaju i ograničavaju mi internet!!!

(utorak, 30. apr 2019, 14:10) - jasna [neregistrovani]

EU ima vise zona

Mi pripadamo trecoj....! I cemu cudjenje onda?

(utorak, 30. apr 2019, 13:57) - Mile [neregistrovani]

Gorivo

Mimo proizvoda koje ste nabrojali , cini mi se da je gorivo na prvom mestu. Cena goriva je za najmanje 10 % veca nego na zapadu a potrosnja goriva koje sipam u Srbiji je sigurnih 20% veca nego kada u isti auto sipam zapadno evropsko gorivo. Cesto putujem i stalno primecujem tu razliku. Na godisnjem nivou zbog ovakve podvale gradjanima Srbije, zaradjuju se milijarde eura vise.

(utorak, 30. apr 2019, 12:37) - Miloš [neregistrovani]

Kvalitet

Oduvek su se proizvodi za zapadne zemlje evrope i ameriku pravili sa kvalitetnijim sastojcima i procesima. To nije tajna nego možda malo čudno i ne fer zvuči danas u 21vom veku. Sami poljaci to sebi rade i to je dikazano. Njihove poznate čoko-štanglice koje decenijama izvoze, il daju bedplatno kad letite njihovim lot-om su kvalitetnije nego iste pravljene za poljsko tržište ili za istočnu evropu. Razlika se oseti lako i ko leti za poljsku lako može da uporedi jednu i drugu. Isto je i sa mesnatim proizvodima. Ima ta jedna super ukusna poliska dimnjena šunkarica u rudi što se može kupiti u Americi ili na aerodromu u poljskoj.. strava stvar. Ali ako kupiš istu.. identičnu marku i pakovanje u samoposluzi u Poljskoj bude puno više žilavog i masnog mesa. Dokazano više puta.
Siguran sam da i mnogi drugi isto rade uključujući i naši. Za izvoz bolje i kvalitetnije, za domaće jeftiniji proizvod.
Nije fer al daleko da je čudno i novo.

(utorak, 30. apr 2019, 12:04) - anonymous [neregistrovani]

Lako dokazati

Prvo poništiti sve uredbe kojima su sistematski uništene sve moguće inspekcijske službe, a teret bilo kakve inspekcije, nadzora i prijavljivanja prebačen na građane (o kojima se skupljaju podaci, pa im se preti). Potom iskoristiti ove političare koji stalno putuju po svetu o našem trošku da donesu iz tog sveta tamošnje proizvode na testiranje i poređenje sa ovim što nam se uvaljuje u Srbiji (često po višim cenama). Eto, ja ne vidim problem, niti da su potrebne pare. Samo ukidanje korupcije i drugih oblika kriminala.

(utorak, 30. apr 2019, 11:28) - anonymous [neregistrovani]

kvalitet

odes lepo na zapad i kupis kvalitetno

(utorak, 30. apr 2019, 11:28) - Stefan [neregistrovani]

Primer

Pa Cesi, Hrvati, Slovaci i Poljaci vec su se izborili za svoje i dokazali. Nije tesko dokazati. Ako nemate ko dovedite steucnjaka iz neke od ovih zemalja da vam pokaze. Tacnije jednog hemicara i jednog pravnika i resen problem.

Mene ne nervira sto dobijamo goru robu od zapadne evrope mene neevira sto je ta roba cesto isto placena ili u slucaju hemije (gde najvise ima tog loseg standarda) i vise od cena zapada.

Tako da ja odavno ne kulujem kod nas nista sa zapada vec isljucivo istocnu ribu koja je jeftinija a mnogo su se vise potrudili.

(utorak, 30. apr 2019, 11:08) - anonymous [neregistrovani]

Zato će

Srbija ući u EU kada budu svi proizvodi istog kvaliteta.

(utorak, 30. apr 2019, 11:01) - anonymous [neregistrovani]

bice para

Treba da uvedemo kazne reda par milijardi evra za ovakve slučajeve pa će biti para (i reda).

(utorak, 30. apr 2019, 10:59) - Helleri [neregistrovani]

Nemam dokaza ali

Iz pouzdanih izvora znam, da kreme, pomade, uopšte hemija za ličnu higijenu kod nas dolazi sa isteklim rokom trajanja. A onda se kod nas samo lepe nalepnice za drugim rokom trajanja.

Uvozniku naravno ne možete ništa jer mu se sudi za krupnije stvari i naravno da i od toga neće biti ništa.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">