Ukrajina će obezbediti protok gasa

Kijev će učiniti sve da obezbedi protok ruskog gasa preko ukrajinske teritorije, obećao predsednik Viktor Juščenko, pošto su predstavnici EU pozvali tu zemlju da garantuje kontinuirani tranzit evropskim potrošačima.

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko obećao je liderima Evropske unije da će Kijev učiniti sve da obezbedi normalan protok ruskog gasa preko ukrajinske teritorije ove zime, kako bi se izbegla kriza slična onoj sa početka ove godine.

Juščenko je dao obećanje pošto su predstavnici EU, koji borave u poseti Kijevu, pozvali Ukrajinu da bude odgovoran tranzitni partner i da garantuje kontinuirani tranzit ruskog gasa evropskim potrošačima.

Predstavnici EU su zatražili od Kijeva i da što brže obnovi program saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom, čija je podrška toj zemlji neophodna u sprovođenju reformi.

"S obzirom da oko 25 odsto gasa u Evropu stiže preko Ukrajine, evropski potrošači su izuzetno zainteresovani da transport tog energenta bude predvidiv", izjavio je švedski premijer Frederik Reinfelt, čija zemlja u ovom polugođu predsedava u EU, u okviru samita Ukrajina-EU, koji se održava u ukrajinskoj prestonici.

U razgovorima je učestvovao i predsednik Evropske komisije Žoze Mauel Barozo.

Predstavnici EU smatraju da će se Ukrajina bez podrške MMF-a teško izboriti sa reformom ekonomije, a posebno energetskog sektora. Zato su pozvali Kijev da preduzme korake na obnavljanju dvogodišnjeg programa Fonda za pomoć ukrajinskoj privredi, vrednog 16,4 milijarde dolara, koji je stopiran u novembru zbog neslaganja ukrajinskog predsednika sa premijerkom Julijom Timošenko oko ekonomske politike.

"Podrška MMF-a je od životnog značaja za stabilizaiju ukrajinske ekonomije. Sada je veoma važno da Ukrajina preduzme korake, neophodne za obnavljanje programa Fonda", rekao je Barozo.

Uspostavljanje tržišnih odnosa sa Rusijom 

Obećavši stabilne isporuke ruskog gasa u Evropu, Juščenko je, međutim, dodao da njegova zemlja mora da uspostavi tržišne odnose sa Rusijom kada je u pitanju plaćanje usluga za transport gasa, odnosno da poveća takse za tranzit, čime će osigurati finansijsku stabilnost ukrajinskog sistema gasovoda, njegovu meodernizaciji i sprečiti prekide isporuka goriva u budućnosti.

"Nama nisu potrebni krediti, potrebne su nam normalne cene, koje će 'Naftogasu' doneti tri, četiri, pet milijardi dolara na ime usluga koje pruža", rekao je Juščenko.

Pedsednik Ukrajine pokušava da revidira desetogodišnje gasne ugovore koje su u januaru 2009. godine potpisali ukrajinski "Naftogas" i ruski "Gasprom", podsetio je Rojters.

Juščenko smatra da ugovori ne omogućavaju povećanje takse za tranzit adekvatne povećanju cene gasa za ukrajinske potrošače.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи