Do kraja marta država će objaviti prodaju "Laste"

Država planira da do kraja marta objavi prodaju 77 odsto udela u najstarijem transportnom preduzeću u Srbiji – kompaniji "Lasta", izjavio je za "Tanjug" generalni direktor tog preduzeća Toni Gajić.

U toku je izbor konsultantske revizorske kuće koja bi trebalo da do sredine februara proceni imovinu i kapital preduzeća, koje trenutno ima blizu dve hiljade zaposlenih.

Budući kupac će morati da se obaveže da će uložiti sredstva u vozni park preduzeća i da će zadržati isti broj zaposlenih.

Iako je i prošle godine planirana prodaja "Laste", čelni ljudi preduzeća su tada tražili da se uradi konverzija poreskih dugovanja od oko 700 miliona dinara u kapital preduzeća.

"To je dug koji je nastao 2004, 2005. godine i na njega su stizale kamate. Svakog meseca smo plaćali 13 miliona dinara obaveza. I onda se postavilo pitanje da li ćemo doći do trenutka kada više ne možemo da servisiramo (dug), da zalažemo autobuse kod Poreske uprave ili ćemo ići u stečaj", rekao je Toni Gajić.

Teg koji je ovo preduzeće nosilo bio je težak 550 miliona dinara, a ostatak do 700 miliona činila su druga potraživanja kao i ona prema ćerki firmi "Lastri".

Gajić objašnjava da je ceo postupak konverzije proces koji traje dugo, a da je završen u novembru prošle godine prenosom potraživanja u kapital preduzeća.

Na taj način se, dodaje, povećalo učešće državnog vlasništva u kompaniji na 77 procenata.

Vlasništvo u ovom preduzeću imaju – Republika Srbija, Akcionarski fond, Grad Beograd, nekoliko lokalnih samouparava, Fond PIO, RFZO..., a 23 odsto akcija je u rukama malih akcionara.

Na pitanje da li će posle prodaje objekti i uprava "Laste" ostati na istoj adresi u Beogradu, Gajić odgovara potvrdno.

Navodi da prema njegovim informacijama, ima zainteresovanih za kupovinu ovog preduzeća, jer "Lasta" poslednjih godina posluje pozitivno.

Tačna cifra će se znati, kaže Gajić, kada se sravne računu iz 2018. godine.

U proteklih godinu i po dana, preduzeće je nabavilo 100 novih vozila, a u ovoj je plan da kupi još 50.

"Lasta" radi već 72 godine, a "pod točkovima" godišnje pređe više od 80 miliona kilometara i preveze više od 100 miliona putnika na domaćim i međunarodnim drumovima.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво