"Luka 'Dunav' Pančevo – potencijal za razvoj čitave Srbije"

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović obišao je Luku "Dunav" Pančevo i poručio da ona predstavlja ogroman potencijal za razvoj čitave Srbije.

Nenad Popović je, na otvorenom skladištu Luke gde se odvijaju aktivnosti pretovara vetrogeneratora, rekao da je ona postala čvorište za prebacivanje svih onih elemenata koji su potrebni za vetrogeneratore ogromnih dimenzija.

"Postala je hab za prevoz žitarica, đubriva i predstavlja jedan ogroman industrijski potencijal koji grad Beograd može da iskoristi u najboljem smislu", rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, ta Luka ima potencijal da se razvije i da ima potrebe za nekoliko desetina hiljada zaposlenih, čime bi proizvodi iz Srbije dobili najbrži put do Rusije.

"Imali bismo najbrži put do ruskog tržišta preko Dunava, preko Crnog mora, do juga Rusije, gde imamo od 70 do 80 miliona potencijalnih korisnika svih poljoprivrednih prehrambenih i drugih proizvoda iz Srbije", objasnio je ministar.

Istakao je i da kineski partneri Srbije imaju interes da integralni deo industrijskog parka u Borči, koji će otvoriti desetine hiljada novih radnih mesta, bude i luka.

"Pošto se ovo nalazi na rastojanju pet do deset minuta kolima, Luka može da bude integralni deo industrijskog parka u Borči i da sa tim predstavlja jedan zatvoren industrijsko-tehnološko-poslovni kompleks, koji je potreban celoj Srbiji", naveo je Popović.

Dodao je da će u sledećem periodu sa rukovodstvom Luke, grada Pančeva i grada Beograda, razgovarati kako da se sve to zajednički uklopi u jedan eko sistem i istakao da je siguran da će u Luci mnogi ljudi, pogotovu mladi, koji se školuju za profesije, koje su važne za industrijski i tehnološki razvoj Srbije, naći svoje mesto.

Najavio je da će narednih dana razgovarati i sa drugim Ministarstvima o potencijalima saradnje sa Lukom i dodao da ta Luka ima i inovacione potencijale za izgradnju inovacionih i tehnoloških parkova.

Prema njegovim rečima, tehnološki parkovi danas se grade svuda u Evropi, a Pančevo sa 10 do 15 minuta prevozom do centra Beograda daje mogućnost da u ovom izuzetnom inovacionom sistemu koji se gradi u Srbiji, bude nezamenljivi deo jednog budućeg inovacionog i tehnološkog i društvenog procesa.

"U Pančevu se nalaze kapaciteti Naftne industrije Srbije sa najmodernijom rafinerijom, Azotara Pančevo", rekao je  ministar.

Najavio je da će uskoro u taj grad doći najveća nemačka investicija od velike kompanije CTF od 160 miliona evra, kao i investicija u duboku preradu nafte koju će uraditi "Gasprom" sa preko 300 miliona evra.

"Ukupno će u Pančevu u sledećih nekoliko godina biti investirano preko 700 miliona evra", rekao je Popović.

Pre obilaska Luke, ministar se sastao sa generalnim direktorom Luke Đorđem Mihajlovićem, gradonačelnikom Pančeva Sašom Pavlovim, predstavnikom vlasničke strukture Luke Pančevo Dejanom Stankovićem, generalnim direktorom "Inveja" Stankom Tomovićem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво