Popović: Stvaramo uslove za slovačke investicije u Srbiji

Srpski ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović učestvovao je na Poslovnom forumu Srbija-Slovačka zajedno sa predstavnicima kompanija dveju zemalja, a akcenat je na digitalizaciji, IT sektoru i inovacijama.

Ministar Nenad Popović naglasio je da je glavni cilj boravka da se srpskim privrednicima omogući bolji ambijent za poslovanje, jer su oni ti koji zapošljavaju i podižu životni standard građana.

Napomenuo je da ove godine obeležava 100 godina diplomatskih odnosa Srbije i Slovačke i izrazio uverenje da će se dugotrajni i prijateljski odnosi dve zemlje odraziti na intenziviranje saradnje između privrednika u budućnosti. 

Takođe, on je zahvalio Slovačkoj na principijelnom stavu po pitanju Kosova, na šta je slovački ministar privrede Peter Žiga rekao da je to stav Slovačke koji se ne menja. 

Ministar je delegaciji predstavio ekonomske rezultate Srbije, sa naglaskom na realni rast BDP-a od 4,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, ali i nastojanje Vlade Srbije da zemlju predstave kao povoljnu za ulaganje.

Privrednicima zemlje domaćina rekao je da Srbija ima najveći priliv stranih investicija u regionu, te ukazao na povoljnosti za ulaganja u Srbiji, uz poruku da je srpska vlada spremna da podrži dolazak slovačkih investicija u našu zemlju, a posebno u najrazvijenije krajeve.

Popović je na forumu predložio da dve zemlje rade na zajedničkom programu koji bi omogućio da se deo slovačke proizvodnje završava u Srbiji.

"Poslovni prostor, zemljište, građevinsko i poljoprivredno, plate, eletrična energija, kao i porez na dobit čine Srbiju povoljnom za sve investitore. Spaja nas i Dunav, što može dodatno da snizi troškove prevoza većih tereta", poručio je on.

Na marginama foruma, ministar inovacija je održao bilateralni sastanak sa ministrom privrede Slovačke Peterom Žigom, sa kojim je razgovarao o načinima za unapređenje ekonomske saradnje dve zemlje, kao i mogućnosti privlačenja slovačkih investicija u Srbiju.

Nakon sastanka, Popović je rekao da je trgovinska razmena sa Slovačkom blizu 600 miliona evra, ali da su potencijali mnogo veći. 

Ministar privrede Slovačke Žiga poručio je da između dve zemlje ne postoje otvorena pitanja, što omogućava razovor i saradnju o pitanjima kao što su IT sektor, inovacije i biznis.

Dodao je da je na sastanku bilo reči i o energetici, imajući u vidu da su slovenački privrednici iz te oblasti već prisutni u Srbiji. 

Ministar Popović obišao je i Tehnološki park Trnava, gde je sa inženjerima posetio proizvodne pogone i upoznao najnovije tehnologije koje će se koristiti u slovačkoj auto i avio industriji. 

Industrijski park u Trnavi projekat je Evropske unije, nalazi se u okviru Centra za izuzetnost slovačkog univerziteta, a u njegov razvoj Evropska unija uložila je 80 miliona evra. 

U tehnološkom parku studenti, zajedno sa profesorima i inženjerima, izvode digitalna testiranja automobilskih i avio delova.

Neke od najvažnijih srpskih firmi učesnica foruma u Bratislavi su "Simpo Šik", "EnviroTech", PPT "Namenska", "Goša"...

U okviru dvodnevne posete Slovačkoj, srpski ministar će u utorak učestvovati na osmom plenarnom zasedanju Međunarodnog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Slovačke.

broj komentara 0 pošalji komentar