APR: Pozitivno poslovanje srpske privrede

Srpska privreda je već treću godinu zaredom pozitivno poslovala, saopštava Agencija za privredne registre na osnovu finansijskih izveštaja preduzeća za prošlu godinu. Uz povećanje dobiti i smanjenje gubitaka ostvaren je finansijski plus od 437 milijardi dinara, dvostruko više u odnosu na prethodnu godinu.

Prerađivačka industrija, trgovina i rudarstvo guraju srpsku privredu pozitivnim smerom. U tome sa 253 milijarde dinara profita prednjače velika preduzeća.

"To je čak 2,7 puta više u odnosu na rezultate iz prethodne godine. Na drugom mestu su mala privredna društva, nisu srednja", navodi Ružica Stamenković iz Agencije za privredne registre.

Posle višegodišnjeg minusa, sektor građevine, usluga, smeštaja i ishrane prešao je u pozitivno poslovanje. Kod njih je i najveći porast zaposlenosti dok je u ukupnoj privredi oko 35.000 radnika više.

"Ono što je karakteristično za javna preduzeća, za razliku od kretanja u ukupnoj privredi, jeste odnos prema broju zaposlenih. Dakle, u javnim preduzećima je smanjen broj zaposlenih u 2017. za 1.979 radnika", ukazuje Stamenkovićeva.

Dok po nominalnoj dobiti prednjači privreda beogradskog regiona, po skoku je rekorder područje južne i istočne Srbije, kod kojih je ta dobit veća za 32 puta – sa 1,3 milijarde na gotovo 34 milijarde dinara.

U 2017. za podsticaj preduzetništva država je dala 600 miliona dinara bespovratno, uz kreditni deo plasirano je tri milijarde dinara.

"Ministarstvo privrede će koliko sutra raspisati konkurs za podršku malim preduzećima za nabavku opreme, a zato je obezbeđeno 556 miliona dinara bespovratnih sredstava", napominje Dušan Vučković, pomoćnik ministra privrede.

Za taj, inače najtraženiji kredit, država daje 20 odsto novca bespovratno, privrednik pet odsto učešća, ostatak kreditiraju banke.

broj komentara 0 pošalji komentar