Česi preuzeli kruševački IMK "14. oktobar"

Simboličnom predajom ključeva, danas je kruševačku Industriju mašina i komponenti "14. oktobar" preuzela češka korporacija "Čehoslovak grupe".

Preuzimanju "14. oktobra" prisustvovala je premijerka Ana Brnabić koja je rekla da je zbog velikog rada koji je uložen u dovođenje "Čehoslovak grupe" u IMK "14. oktobar", Vlada Srbije odlučila da rezultate rada u prvih 100 dana predstavi u Kruševcu.

"Svakoga dana sam ponosna što sam predsednica Vlade ovako lepe države, a posebno sam ponosna ovakvim danima kada pokazujemo da možemo da postignemo ono što drugi nisu mogli", rekla je premijerka.

Navodeći da je snaga Srbije što Vlada i predsednik Srbije rade partnerski, Brnabićeva je rekla da je predsednik Aleksandar Vučić, dok je bio na čelu vlade, učestvovao sa svojim timom u dovođenju "Čehoslovak grupe" u Srbiju.

Predsednik MSM grupe, koja je deo "Čehoslovak grupe", Marijan Goga, ocenio je da Češka, Slovačka i Srbija nisu zemlje koje će živeti od bankarstva i turizma već od industrije.

"Kompanije 'Tatra' i 'Avia' su bile u kritičnom stanju kada smo ih preuzeli. 'Tatra' je ove godine proizvela više od 1.300 vozila a 'Avia' je ove jeseni obnovila proizvodnju", rekao je Goga i dodao da su predstavnici "Čehoslovak grupe" obećali predsedniku Srbije da će obnoviti proizvodnju i u IMK "14. oktobar" sa željom da ta kompanija postane generator prihoda.

"Čehoslovak grupa" je vlasnik više od 40 kompanija, među kojima su i "Tatra kamioni", "Tatra vojna vozila" i "Avia".

IMK "14. oktobar" je bio u stečaju od januara 2016. godine i prodat je tek u petom pokušaju, a prvi koji je sproveden metodom neposredne pogodbe uz podnošenje pisanih ponuda.

Procenjena vrednost imovine oglašene na prodaju bila je oko 4,8 milijarde dinara.

Novi vlasnik fabrike je najavio da će do kraja 2017. pored sadašnjih 130 radnika zaposliti još 150 i da će proizvodnju pokrenuti odmah po dobijanju dozvole za rad.

To preduzeće je nekada zapošljavalo 8.000 radnika, a proizvodilo je tešku mehanizaciju, bagere i traktore-guseničare, kao i delove za tenkove.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 15. okt 2017, 17:19) - anonymous [neregistrovani]

Šta je sa zaostalim platama?

Radnici 14.oktobra nisu primili 24 plate i ništa. Ni reči o tome na ovom skupu, a bili su državno preduzeće. Preduzeće je prodato za 10% od procenjene vrednosti. Veliki uspeh, nema šta.

(nedelja, 15. okt 2017, 04:53) - anonymous [neregistrovani]

Kad bi se

u Srbiji moglo naći stručan i odgovoran menadžment ,tada bi vrijedilo da država kupi novu tehnologiju,koja bi uz red i rad mogla vratiti u život mnoge zstvorene fabrika.

(subota, 14. okt 2017, 22:26) - anonymous [neregistrovani]

Fabrika

Malo jaci market zaposljava vise radnika nego nekadasnji gigant 14 oktobar. Da se samo malo ulagalo u mehanizaciju sada bi izvozili bagere i druge masine..nadam se da ce biti nesto bolje od ove privatizacije.videcemo

(subota, 14. okt 2017, 16:03) - anonymous [neregistrovani]

Lepa Vest

Prvo, veoma je dobro sto je tu fabriku kupila (nije preuzela za dzabe) neka firma koja ce to sa dodatnim kapitalom da razvije i zaposli jos dosta radnika. Drugo, kao sto se sa nalozene slike vidi, ta fabrika je veoma zastarela i sa tehnologijom i sa uslovima za rad. To vam je kao da ste prodali zardjali auto iz osamdesetih umesto da je zavrsio na auto otpadu. Mislim da je to veliki uspeh a novi investitori nebi dosli da u njoj nema perspektive a to je veoma dobra vest za ljude masinske struke iz tog kraja.

(subota, 14. okt 2017, 14:51) - anonymous [neregistrovani]

Dobro

Pa dobro, zar niste hteli demokratiju? Sat nezelite biti kao zlatni zapad? Dobili ste sto ste hteli... sve se rasprodaje. Onda samo uvozimo... tako radi Amerika. Sve su strane firme...ako je "domaca" onda su im fabrike u Kini ili Mexiku.

(subota, 14. okt 2017, 14:45) - anonymous [neregistrovani]

sta

te briga ,nije tvoje.

(subota, 14. okt 2017, 13:59) - anonymous [neregistrovani]

fino

Valjda ce nesto ostati i srpsko il ce sve da se rasproda posto zasto strancima

div id="adoceanrsvdcfhklggd">