Брнабић: Влада може да обезбеди бољи живот свих грађана

Влада је упорна да решава наслеђене проблеме, чак и кад делује да се они не могу решити, поручила је премијерка Србије Ана Брнабић у Крушевцу где је представила резултате првих 100 дана рада Владе.

Ана Брнабић је током обраћања рекла да је током претходних 100 дана Влада показала да Србија може храбро да настави путем који је трасирала претходна Влада, односно да иде напред.

Одлучено је да извештај о раду буде поднет у Крушевцу баш зато што је данас потписан уговор са "Чехословак групом" о куповини крушевачког "14. октобра", што је, каже, најбољи показатељ да Влада послове завршава.

"Влада је упорна да решава наслеђене проблеме, чак и кад делује да се они не могу решити и да је у стању да обезбеди бољи живот грађанима у свим деловима наше земље", истакла је Брнабићева.

Према њеним речима, Влада Србије успешно је наставила јачање фискалне стабилности.

"Јавни дуг је додатно смањен и крајем септембра износио је 65,4 одсто БДП-а. Само у 2017. јавни дуг је смањен за 7,6 одсто БДП-а у односу на крај прошле године, што је око милијарду евра", напоменула је премијерка.

Брнабићева је подсетила да је Социо-економски савет усагласио повећање минималне цене рада на 143 динара што је, каже, значајно за 350.000 запослених који примају минималну зараду.

"Србија је напредовала 12 места на глобалној листи конкурентности Светског економског форума. Наша земља данас заузима 78. место од 137 земаља, што је најбоља позиција у последњих 10 година", истакла је председница Владе.

Појачаном активношћу спречена је кандидатдура Косова за чланство у Унеску и Интерполу, рекла је Брнабићева.

"Влада је утврдила 42 предлога закона од којих су изгласана три системски важна – о пољопривредном земљишту, основама система образовања и васпитања и о високом образовању. Још 39 закона је у скупштинској процедури", нагласила је премијерка.

Брнабићева је истакла да је укинута обавеза послодаваца да оверавају здравствене књижице, чиме су смањени трошкови привреде, али и државе. "Тиме смо уштедели више од 500.000 сати годишње чекања на шалтерима и више од 1,5 милиона евра годишње", рекла је премијерка.

Промене и у систему образовања: Од овог септембра су информатика и рачунарство обавезан предмет од петог разреда, а наставници су обучени.

"Потписан је споразум за подршку ЕУ образовању у износу од 27,4 милиона евра, који обухвата побољшање квалитета наставе и учења", рекла је Брнабићева која је навела и да је кроз пилот-пројекат е-просвета, око 200 школа широм Србије од 1. септембра почело да користи електронски дневник.

Премијерка је говорила и о здравству и навела да су у оквиру пројеката обнове објеката јавне намене потписани уговори за набавку апарата за магнетну резонанцу за дечју клинику "Тиршова" и уговор за спровођење прве фазе радова на згради те клинике.

Влада је одобрила 1.239 места за запошљавање у здравственим установама, а одобрено је и 870 специјализација и ужих специјализација.

За 100 дана седам нових уговора за 2.778 нових радних места

У првих 100 дана рада владе закључено је седам нових уговора са инвеститорима, вредних 78 милиона евра, чиме ће бити обезбеђно 2.778 нових радних места, навела је председница владе.

"У овом тренутку преговарамо са још 45 кредибилних инвеститора да инвестирају у Србију. Укупна вредност потенцијалног улагања по основу ових пројеката износи 2,47 милијарде евра и представља потенцијал за отварање нових 23.600 радних места", рекла је Брнабићева.

Такође, директне стране инвестиције су у првих седам месеци ове године порасле у односу на претходну за 12,9 одсто.

Према њеним речима, у првих осам месеци ове године, Србија је остварила раст спољнотрговинске размене од 13,2 одсто, при чему је извоз порастао за 13,4 одсто, а број новозапослених у истом периоду је порастао за 5,5 одсто.

Индустријска производња у Србији бележи раст од три одсто у првих осам месеци 2017. и поред изузетно неповољних климатских прилика које су владале ове године, при чему су области које су имале највећи допринос растућем тренду: производња гума и пластике, металних производа и хемикалија.

Једна од најважнијих вести је, нагласила је, да је Европска комисија изузела једино Србију из антидампинг мера за извоз челика, што значи да ће Србија без антидампинг царина моћи да извози челик у ЕУ, чиме ће Железара у Смедереву имати бољу позицију у односу на друге произвођаче.

"То је и сигнал и кинеским инвеститорима, али и европским партнерима, да је Србија кредибилан и поуздан партнер", истакла је Брнабићева и додала да је то постигнуто захваљујући овој, али и претходној влади, председнику Србије и адвокатском тиму.

Премијерка је рекла да су се остварили услови за повећање плата и пензија од јануара

"Бићемо лидери у дигитализацији пољопривреде"

Направили смо јасан пут ка правном оквиру који ће нам дати простор да идемо напред у дигитализацији друштва, рекла је премијерка.

Она је одговарајући на питање Танјуга да ли је време за нов правац реформе који подразумева јачање предузетништва, иновација и образовања, рекла да су за то постављени сви услови те да јој је изузетно драго због тога.

"То подразумева да смо усвојили предлог закона о електронском пословању и тренутно је на расправи у скупштини, завршили смо предлог закона о електронској управи, завршили јавну расправу и после консолидације свих предлога кренућемо у званичну процедуру", навела је премијерка. То је, поновила је, правни оквир, а до краја године очекује да буду усвојене измене закона о девизном пословању.

Премијерка је навела и да је завршен пилот-пројекат преквалификација у ИТ сектору за 100 полазника и да су започете припреме за други круг односно преквалификације за још 900 полазника.

Посебно је истакла завршетак центра за дигитализацију у пољопривреди у Новом Саду, поручила да ће се резултати тога тек видети, те да ће то Србију ставити у центар дигиталицизације у пољопривреди не само у Европи, него у свету.

"То су фасцинантни људи који су европски прваци, који су добили европске награде, мислим на институт ‘Биосенс', а имаћемо још огледних добара како би наши људи могли да виде све предности дигитализације у тој области", навела је Брнабићева.

Поменула је на том плану и студентски центар за иновације у Нишу, јер, како је навела, жеља је да Ниш поново буде центар електронске индустрије.

Осим тога, тај центар је практично крај прве фазе изградње научно-технолошког парка у Нишу, додала је Брнабићева и подсетила да већ имамо такав парк у Београду, да је почела градња у Новом Саду, а да се планирају слични објекти у Крагујевцу, Краљеву...

Пуштена је у рад и дигитална платформа АгроСенс, чији су основни сервиси бесплатни за све пољопривреднике, рекла је премијерка.

Како је приметила, ако су успели људи у Србији да без подршке државе учине да се ИТ индустрија најбрже развија, 10 одсто годишње, "можете да замислите шта ћемо успети наредних година, а за то имамо јасан план".

Улагање у стратешке саобраћајнице

Истакла је и пројекте наводњавања вредних око 15 милиона евра што ће донети нових 50.000 хектара под системима за наводњавање.

Настављено је, указала је премијерка, са изградњом и уговарањем стратешких саобраћајница: на Коридору 10 је завршено и пуштено у саобраћај 30,5 километара пута на источном краку ка Бугарској, од чега око 29 километара ауто-пута у пуном профилу.

"Такође, започели смо са радовима на брзој прузи Београд–Будимпешта, деоница Стара Пазова – Нови Сад, где је издата грађевинска дозвола, а главни радови се изводе на излазном порталу тунела Чортановци. У самом смо финишу усаглашавања Комерцијалног уговора за пројектовање и изградњу 31 километра ауто-пута од Пожеге до Прељине, правац Београд – јужни Јадран" додала је.

У циљу повећања броја туриста из иностранства, а посебно са удаљених тржишта, укинуте су визе за грађане Индије и уведена је авионска линија Пекинг–Београд.

Нагласила је и да су први пут након 1987. године набављени авиони за потребе РВ и ПВО Војске Србије и да је у циљу опремања и модернизације ВС закључен уговор за набавку шест авиона типа "миг-29".

Одговарајући на питања новинара, премијерка је рекла да не види мањак слободе медија у Србији и поновила своју ранију оцену да постоје медији који "пуно подржавају" владу и медији који су "јако и необјективно критични" према влади, а да је мало оних који су избалансирани.

Премијерка је подвукла и да су завршени радови на Музеју савремене уметности те ће после 10 година реконструкције, бити отворен за посетиоце 20. октобра. 

Дефинисаћемо нове капиталне пројекте и приоритете и планирамо буџет и ресурсе, поручила премијерка на крају обраћања.

"Захваљујем целом мом тиму – Србија напредује – много је урађено за ових 100 дана, дуг је пут пред нама и крећемо се храбрим корацима, одлучно и са јасном визијом куда идемо", рекла је Брнабић.

Хвала грађанима Србије – живела Србија, поручила је Брнабићева.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 15. окт 2017, 12:46) - anonymous [нерегистровани]

Izbalansirani argumenti

Verovatno se političari razlikuju po profesiji od drugih po tome što umeju probleme da artikulišu - to znači na priseban i retorički ubedljiv način, a ne da se deru i psuju kao da su u kafani ili gde već pa nedostatak govorništva nadomeste licemernim uvredama - čini mi se da u ovim prevrtljivim vremenima predsednica Ana Brnabić šalje poučnu poruku, što treba da se pozdravi.

(недеља, 15. окт 2017, 06:36) - pukovnik [нерегистровани]

samo naslov

nisam citao tekst ali pitao bih kako misli to da poboljsa zivot svih. mozda povecavanjem penzijaod 650 dinara koje sleduje invalidskim penzionerima, ili velikoj vecini minimalnih penzija od 13000 do 20000din.

(субота, 14. окт 2017, 15:36) - anonymous [нерегистровани]

Inostranstvo???

A izvini kako to mislis u inostranstvo, pojasni malo? Gde to moze da se ide i kako, pa da i mi krenemo. U Evropi koliko znam (od ovih sto su se ekspresno vratili) dobijes vizu na 3 meseca i naravno svugde traze prvo dozvolu za rad, znanje jezika i ostalo Pogotovu iz Srbije nisi dobrodosao da radis po Holandiji, Nemackoj itd. Imas li neki dobar plan? Objasni?

(субота, 14. окт 2017, 15:01) - anonymous [нерегистровани]

Neka,hvala....

Ode ja u inostranstvo da sam sebi stvaram bolji život,budem li čekao na vas,crno mi se piše...

(субота, 14. окт 2017, 15:00) - anonymous [нерегистровани]

Nije nego

Lepo kaze u naslovu *MOZE*

(субота, 14. окт 2017, 14:06) - anonymous [нерегистровани]

Ako ima novca

Uložite Presednice u tehnološku obnovu i uvedite stručni i odgovorni menadžment u fabrika koje imaju još uvek tržište kao IMT traktora,Gosa i sl.