Pepela ima i za izgradnju puteva i za izvoz

U svetu pepeo ima višestruku namenu – koristi se u putnoj industriji, proizvodnji betona, cementa, gipsa. Konačno se i u Srbiji više neće bacati, a najveći potencijal imaju EPS-ove termoelektrane. Potpisan je i prvi ugovor o donaciji 3.600 tona pepela za izgradnju auto-puta Beograd–Čačak.

Srbija 70 odsto struje dobija iz uglja, tako da EPS ima ogroman potencijal pepela. Prave se planovi za njegovo veće iskorišćenje.

"Mi imamo u ovom trenutku na deponijama oko 200 miliona tona pepela. Godišnje se, na žalost ili na sreću što nam je dobra proizvodnja, proizvede oko šest miliona tona pepela. I politika Vlade Srbije je upravo usmerena da pepeo dostigne status sirovine", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Vlada je još 2015. donela Uredbu o korišćenju pepela u industriji. A termoelektrane u Obrenovcu i Kostolcu dobile su licence da trguju pepelom jer bi mogli i da ga izvoze.

"Srbija kao Srbija nije dovoljno tržište za količine koje imamo i iz tog razloga ističem da smo počeli gradnju luke na Dunavu, pristaništa na Dunavu, što je veoma važno u transportu pepela", kaže Milorad Grčić, v. d. generalnog direktora EPS-a.

Srbija, odnosno EPS, od 2010. je i član "Ekobe" – Evropskog udruženja prizvođača produkata sagorevanja uglja, koje su osnovale članice Unije. Direktive u toj oblasti su sve rigoroznije, posebno u ekološkim zahtevima.

"Naše udruženje je osnovno 1990. godine. Regulative su nam nametnute i mi zajednički tražimo rešenja kako bi od sagorevanja uglja ostvarili što veću komercijalnu korist i bolje štitili životnu sredinu", rekao je Ivan Skidmore, direktor Udruženja "Ekoba".

Inače, EPS za odlaganje i održavanje deponija pepela godišnje izdvaja više od 50 miliona evra.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво