Lakše do novog stana

Zbog nižih kamata i povoljnijih cena, mnogi građani bi ove godine mogli da reše svoje stambeno pitanje. Značajan podsticaj svima doneli su povoljni stambeni krediti. Investitori ukazuju da bi ponuda stanova bila i veća kada bi bilo bržeg izdavanja dozvola.

U prestonici početak godine za mnoge sugrađane je, čini se, i idealno vreme za nove početke i to u sopstvenom stanu. Cene su nešto niže nego prethodnih godina i, kako kažu investitori, ako se po jutru dan poznaje – ovo će biti odlična godina za rešavanje stambenog pitanja.

"Interesovanje je veliko naročito za nove stanove i novogradnju, to se podudara i sa ponudom, s obzirom na to da se sve više gradi. Za kupce i za nas najbitnije je poverenje – da kupci znaju da će dobiti najkvalitetnije stanove po pristupačnoj ceni u centru Beogradu. Svakako nam naruku idu i povoljni stambeni krediti", kaže Biljana Vuković iz firme "BS Investment grup".

Cena kvadratnog metra u Beogradu zavisi pre svega od lokacije. Kreće se od 800 evra po kvadratu na periferiji do 3.000 za ekskluzivne lokacije. U Nišu i u Kragujevcu prosečno od 500 do 1.100 evra, a u Novom Sadu od 500 do 1.500 evra.

Za razliku od Beograda gde se traže luksuzni stanovi, u Novom Sadu je nešto drugačiji trend.

"Primećuje se ipak jedna živost na tržištu, ljudi zovu, raspituju se", ističe Eleonora Vasović, direktorka Agencije za nekretnine "Budućnost" iz Novog Sada.

Značajan podsticaj svima doneli su povoljni stambeni krediti. Banke su prošle godine odobrile čak za trećinu više stambenih kredita nego 2015. 

"Podaci za 2017. su još eksplicitniji – mi smo za 100 odsto više zahteva odobrili u januaru i februaru do sada", ukazuje Dejan Vučinić, izvršni direktor direkcije mreže Sosijete ženeral banke.

To objašnjavaju najnižim kamatnim stopama ikada koje se, u zavisnosti od banke, kreću od 2,66 do 3,4 odsto plus šestomesečni Euribor – kamata koju obračunava Evropska centralna banaka i koja je sada nula.

Iako su i dinarski krediti u ponudi, kamate su još visoke i kreću se od 5,08 do 9,66 procenata plus referentna kamatna stopa Narodne banke koja je četiri odsto.

Najčešća prepreka za dobijanje kredita i dalje je dokumentacija. 

"Iskustveno, ono što je najčešći problem da ne dođe do realizacije je problematika sa vlasničkom ili pravnom strukturom samog stana, odnosno kada praktično nije moguće uspostaviti hipoteku na tom stanu", objašnjava Darko Popović, član Izvršnog odbora Banke Inteza.

I advokati upozoravaju – pre kupovine nezavršenog stana obavezna je provera da li postoji hipoteka.

"Oni mogu doći u ozbiljne probleme, da ni krivi ni dužni kupe stan koji je u suštini već opterećen hipotekom koja postoji na celoj zgradi", kaže advokat Aleksandar Radosavljević.

Investitori, sa druge strane, ukazuju da bi ponuda stanova bila i veća kada bi bilo bržeg izdavanja dozvola.

"Zakoni koji su na snazi jesu uveli gradnju u legalne tokove, ali mi kao investitori ne primećujemo neku značajniju razliku naročito u pogledu brzine izdavanja dozvola. Mi se nadamo još većem trendu gradnje i da ćemo dozvole dobijati mnogo brže kako bismo mogli da realizujemo izgradnju", napominje Biljana Vuković iz firme "BS Investment grup".

Najskuplji je stan u koji se nikada ne uselite. Zato pravnici savetuju – nekretnina koju kupujete obavezno mora da bude upisana u listu nepokretnosti i da ima dokaz o vlasništvu. I odmah po dobijanju ključeva upišite se kao vlasnik. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво