Model javno-privatnog partnerstva zaživeo i u trsteničkim selima

Prošle godine kroz projekat javno-privatnog partnerstva koji se realizuje u saradnji lokalnih samouprava sa Regionalnom razvojnom agencijom "Zlatibor" i uz podršku ambasade Švajcarske u Srbiji je otvoreno 3.800 novih radnih mesta. Danas je po ovom modelu 260 mladih ljudi iz opštine Trstenik dobilo šansu za zaposlenje. Oni su se opredelili za poljoprivrednu proizvodnju po kojoj su prepoznatljivi i koja je u ovom kraju izvor prihoda većine meštana.

Oni koji su potpisali ugovore o javno-privatnom partnerstvu odlučili su se za podizanje zasada maline, kupine, plasteničku proizvodnju i pčelarstvo. Kao pomoć pored novca dobijaju repromaterijal i neophodnu opremu za početak.

"Suprug i ja smo bez posla i odlučili smo se za povrtarstvo", kaže Violeta Jovanović iz sela Stragari.

Pre godinu dana u okviru istog projekta posao za sebe je obezbedio i Marko Rzić iz Prnjavora.

"Jednom mesečno plata, može da se zaradi za tih nekih 15 ari prve godine. Ostalih godina zavisi od rada u malinjaku, može da se zaradi i više, može pristojno da se živi", kaže Rzić.

U projekat javno-privatnog parnerstva uključeni su otkupljivači i prerađivači voća, povrća i meda.

"Radi se o modelu koji podrazumeva saradnju između hladnjača i proizvođača kao takav nam je omogućio da obezbedimo kvalitet svojih proizvoda", kaže Radmilo Jovanović iz preduzeća "Tempo fud".

U opštini Trstenik jedan od većih problema je nezaposlenost zbog čega potpredsednik opštine Trstenik Stevan Đaković kaže da mladi na ovaj način obezbeđuju sebi mesečnu platu.

Samo prošle godine u opštini Trstenik nakon sprovođenja socijalnog programa bez posla je ostalo oko 2.000 ljudi. Kako bi se smanjila stopa nezaposlenosti lokalna samouprava izdvojila je 30 miliona dinara za samozapošljavanje i to u poljoprivredi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво