Remont TENT-a, zamajac u leđa privredi

EPS je ušao u jednu od najobimnijih i najvažnijih investicija za stabilnost elektroenergetskog sistema Srbije. Počela je obnova jednog od dva najveća termo kapaciteta - bloka B 2 u Termoelektrani "Nikola Tesla". Posao, vredan 70 miliona evra, produžiće rad tog bloka za još 30 godina. Od posla u TENT-u korist će imati privreda jer pokreće elektro-mašinsku struku.

Blok B2 u TENT-u, snage 620 megavta, zaustavljen je posle tri decenije rada. Revitalizacija ne samo da mu produžava radni vek za još toliko, već i snagu za još 30 megavata, pa će energetskom sistemu davati više struje.

"Podsećam građane da termoelektrana "Nikola Tesla" proizvode oko 54 do 55 odsto srpske struje, to je važan činilac i najveći projekt trenutno na snazi u EPS-u", kaže Milorad Grčić, v.d. generalnog direktora EPS-a.

Prema njegovim rečima, obnovu bloka B2 u TENT-u u potpunosti finansira Elektroprivreda Srbije.

Posao obnove bloka je obiman, zahtevan, a zbog razmera kotla i po mnogo čemu specifičan.

Ivan Gajić, glavni inženjer održavanja u "TENT-u B" kaže da je kotao specifičan zato što se izdvaja po svojim gabaritima.

"Sa svojih 137 metara visine on je najveći kotao u regionu. Tokom remonta biće ugrađeno oko 1.800 tona čelika i biće izvedeno 50.000 zavarnih spojeva što predstavlja najveći posao u poslednjih nekoliko godina", kaže Gajić.

Dragomir Filimonović, vodeći inženjer proizvodnje u "TENT-u B" rekao je da ovi radovi ne bi nikako trebalo da ugroze rad Bloka 1.

"Mi smo pre četiri godine imali sličnu rekonstrukciju Bloka B1 kada je Blok 2 bio u radu, znači sve je teklo normalno što se tiče napajanja električnom energijom", rekao je Filimonović.

Od posla u TENT-u korist će imati privreda Srbije jer pokreće elektro-mašinsku struku.

Na ovom poslu angažovano je 30 domaćih i stranih preduzeća i 1.100 radnika. Rok za završetak radova je 2. novembar kako bi elektroenergetski sisrtem bio sperman za predstojeću zimu.

U EPS-u uporedo rade i na obnovi agregata u hidroelektranama "Đerdap" i "Zvornik". Obnavljaju i trafostanice u područjima gde je protekle zime bilo najviše problema sa snabdevanjem strujom.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">