Vujović: Budžet za 2016. dobar za izlazak na put rasta i boljitka

Budžet za 2016. godinu je dobar način da Srbija izađe iz 20 godina duge tranzicije, kaže za RTS ministar finansija Dušan Vujović. Dodaje da će uštede biti ostvarene povećanjem akciza, ali i racionalizacijom u javnom sektoru. Telekom neće izbeći restrukturiranje, kaže Vujović.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Dušan Vujović je rekao da je danas usvojeni budžet za 2016. godinu zasnovan na realnim projekcijama, gde će društveni proizvod u narednoj godini porasti za 1,75 odsto.

"To znači da će se u velikom delu privrede, a pogotovo u privatnom sektoru, povećati plate, a samim tim i potrošnje. Povećanje od 1,75 odsto je duplo više nego ove godine, to je izlazak iz negativne stope rasta", napomenuo je Vujović.

Ministar je podsetio da je to drugi budžet u programu trogodišnjih reformi, podržanim od strane MMF-a i javnost u Srbiji i svetu.

"Ovo je dobar put za Srbiju da izađe iz 20 godina duge tranzicije, iz 20 godina pokušaja da izvršimo reforme, izađemo na čist put ekonomskog razvoja, rasta i boljitka", naglasio je ministar finansija.

Kada je reč o povećanju plata i penzija u januaru, Vujović je rekao da je i prvobitni dogovor bio da se podeli ono što je ostvareno.

"Ovo povećanje je priznanje za ono što smo ostvarili reformama i u narednim godinama ćemo ostvarivati onoliko koliko možemo sebi da priuštimo. Ovaj budžet je tesan i konzervativno planiran na strani prihoda, pošto i mi i MMF ne želimo da idemo više od onoga što je realno", ukazao je Vujović.

Ministar je rekao da smanjenje deficita za 0,75 odsto znači da je plan da se smanji strukturni deficit.

"Mi smo već u prvoj godini ostvarili 2,54 odsto smanjenja tog deficita. Taj deficit se ne vidi u publikacijama koje dnevno publikujemo. To je deficit na strani trajnih prihoda i trajnih rashoda. Taj deficit je bio rezultat recesije tokom 2008. i 2012. godine", ukazao je ministar.

Prema njegovim rečima, prostor za uštede je u strukturnim merama prihoda, ma kolike one bile male.

"Mi nećemo povećavati ukupno poresko opterećenje za privredu, za stanovništvo, ali ćemo strukturnim merama kao što su akcize, smanjivanje subvencija koje nisu opravdane povećavati taj prostor", istakao je Vujović i dodao da je racionalizacija u javnom sektoru drugi izvor.

Kako je rekao, za otpremnine je planirano 15 milijardi a planirano je više nego dovoljno sredstava da svi oni koji žele da odu, imaju pravo na otpremnine.

"Cilj je da oni koji žele da odu u penziju, dobiju otpremninu i da imamo mlađe, stručnije ljude, da narod manje plaća usluge koje država pruža u obrazovanju, zdravstvu...", naglasio je Vujović.

Govoreći o zamerkama Fiskalnog saveta upućenih na račun subvencija, koje će sada biti javne, ministar je dodao da je Savet imao samo sugestiju.

"I inače postoje podaci koji se objavljuju, garancije koje se nalaze između planiranog deficita i fiskalnog deficita. Između ta dva deficita je oko 33 milijarde koje se odnosi na aktivirane garancije koje su potpisivane godinama pre", dodao je Vujović.

Prema njegovim rečima, te garancije koje se odnose na Srbijagas, bivši JAT. 

U Skupštini se jedna od najžešćih rasprava vodila o budžetu za AP Vojvodinu, kojoj po Ustavu pripada sedam odsto novca iz republičkog budžeta. Ministar je rekao da će Vojvodina, zapravo, dobiti 8,39 odsto u transferima.

"Opozicija to ne želi da vidi. Vrlo je jednostavno - svi transferi koji pripadaju opštinama na teritoriji AP Vojvodine, svi prihodi koje AP dobija za namirivanje plata, novac za pruge i mostove, sve to ide u budžet AP Vojvodine", ističe Vujović.

Kada je reč o odustajanju od prodaje Telekoma, ministar je ponovio da bi transakcija bila realizovana da je cena bila bolja i da je bila iznad limita koji je vlada postavila kao racionalnan ekonomski cilj.

"Plan B za Telekom je da neće izbeći restrukturiranje, unapređenje efikasnosti, boljeg menadžmenta, boljeg širenja, praćenja tehnologija u svetu traženje boljeg mesta na Balkanu", istakao je Vujović.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 13. dec 2015, 04:42) - sozgas [neregistrovani]

@Vec vidjeno

Nasem drustvu je strano cak i osnovno ekonomsko ponasanje i razumevanje, tako da nam nove ideje nisu ni potrebne dok neke osnovne stvari ne usvojimo. Kao kad bi neko ko ne ume ni da sabira resavao diferencijalnu jednacinu. Usput, postoje (ukoliko niste znali) gradjani i radnici koji ne primaju plate iz budzeta.

(subota, 12. dec 2015, 22:04) - anonymous [neregistrovani]

....

ovo je zamazivanje ociju siromasnog naroda...

(subota, 12. dec 2015, 21:56) - Miki 2 [neregistrovani]

Investicije

Pretpostavljam da je Vujoviću, jasno da se sa restriktivnim budzetom smanjuje tražnja na domaćem tržištu a onda i domaća proizvodnja. Bez obzira na naplatu PDV kojom se hvali realan pad prometa je oko 25%. Nema potrebe da se pričaju lovačke priče, samo ugovori, ugovori i ugovori.
Nikoga ne interesuju obećanja i bezvezne priče.

(subota, 12. dec 2015, 20:40) - anonymous [neregistrovani]

vec vidjeno

Smanjiti plate i penzije, otpustiti radnike u Javnom sektoru, povećati akcize, šta je tu nova ideja u ekonomiji?
Sav teret snose građani koji imaju male plate, koji će biti otpušteni i koji će plaćati skuplje gorivo a samim tim i sve ostalo jer to podrazumeva i poskupljenje svega ostalog.Akcizna roba u Makedoniji je 40% jeftinija u odnosu na Srbiju.Plate u javnom sektoru su 250eura sa srednjom školu a ogromna je razlika u plati između onih koji imaju srednju, višu ili visoku školu.Doktor ima 100.000-120.000 din. a sestra sa višom školom 35-40.000 din, katastrofa.