Čitaj mi!

Banatski dvor sa milijardu kubika postaje regionalni centar

Jedan od konkretnih rezultata posete srpskog premijera Moskvi je dogovor o proširenju skladišta gasa Banatski dvor. Imajući u vidu da je Rusija obustavila "Južni tok" i da je gradnja drugih gasovoda još neizvesna, povećanje skladišnih kapaciteta Srbiji donosi sigurnost u snabdevanju gasom. Ni "Srbijagas" ni država neće se zaduživati.

Postojeće skladište u Bantskom dvoru prima 450 miliona kubnih metra gasa, a kada se proširi dostići će milijardu kubika. Gasa će biti ne samo za domaće potrebe, pošto se računa da skladište postane regionalni snabdevač.

"Kada pogledate koliki će to biti kapaciteti, to će biti skoro jednogodišnja potrošnja sadašnje potrošnje u Srbiji, tako da će to biti dobri kapaciteti. Smatram da će u tim skladištima i neko drugi moći da skladišti gas", kaže Vojislav Veletić, predsednik Udruženja za gas.

Vuletić smatra da će u tim skladištima i neko drugi moći da skladišti gas. 

"Proširenje skladišta Banatski dvor zapravo je nešto o čemu se u Srbiji priča 30 godina i dobro je što je konačno krenula ozbiljnija priča. Nadam se da će to biti završeno pre nego što Rusi prestanu da transportuju gas preko Ukrajine. To će obezbediti ne samo energetsku sigurnost Srbiji već i mogućnost da naša zemlja i 'Srbijagas' taj gas mogu da ponude regionu, odnosno izvoz tog energenta pre svega u zimskim mesecima, kad gasa nema dovoljno u Evropi", kaže Jelica Putniković iz Balkan magazina.

U zajedničkom srpsko-ruskom preduzeću "Banatski Dvor" kažu da novca za gradnju ima i da se ni "Srbijagas" ni država neće zaduživati.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović kaže da za drugu fazu Banatskog dvora nisu potrebne nikakve državne garancije i nikakav dodatni novac, jer oni mogu sami sebe da isfinasiraju. 

"Kompletan projekat Banatskog dvora sa svim kompresorima je negde oko 70 miliona evra, a dobit koju imamo je vrlo velika", kaže Bajatović.

Posle potpisivanja memoranduma za proširenje Banatskog dvora, "Srbijagas" i "Gasprom" najavljuju iduće godine razmatranje i mogućnosti gradnje skladišta u Itebeju.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 30. okt 2015, 08:49) - anonymous [neregistrovani]

?

Mnogo se prica o raznim gasovodima,sto ruskim,sto americkim,sto evropskim, a do dana danasnjeg ni jedan nije izgradjen.Srbija nema nista od price,zemlji treba gas.E zato je dobro da se napave skladista.

(petak, 30. okt 2015, 08:42) - anonymous [neregistrovani]

a dobit koju imamo je vrlo velika.

Jedno je dobit (obračunska kategorija) a drugo su gotovi novci potrebni za investiciju (isplate dobavljačima, izvođačima, infrastruktura i sl.).

(petak, 30. okt 2015, 06:49) - anonymous [neregistrovani]

"Svi" nas zamajavali?

Ko su ti "svi"? Ne smeš da kažeš da nas je Rusija prevarila i iskoristila? Strašno!

(četvrtak, 29. okt 2015, 22:12) - anonymous [neregistrovani]

skladiste sto pre

Dobro da se neko setio da gradimo nova skladista ,ocito da su nas sa gradnjom gasovoda svi samo zamajavali. Skladiste je spas za zemlju.I gradnja zavisi od Srbije,ne mora da se ceka na druge zemlje.

(četvrtak, 29. okt 2015, 21:44) - anonymous [neregistrovani]

To je to ...

Pocelo se ozbiljno razmisljati I raditi na interesima Srbije , zemlji I narodu ,koja I koji su , bili sto svojom krivicom ,sto tudjom ,bili zapostavljeni ,dugi niz decenija ...imacemo pameti ,a mi znamo I hocemo potegnuti...