Čitaj mi!

Izgradnja ''Južnog toka'' u Srbiji od leta

Glavna izgradnja kopnenog dela "Južnog toka" u Bugarskoj i Srbiji počeće na leto ove godine, navodi "Gasprom". Ruska kompanija saopštava da će projekat biti realizovan strogo po planu.

Samo "Južni tok" može Evropi dati realne dodatne garancije energetske sigurnosti, rekao je šef "Gasproma" Aleksej Miler na sednici upravnog odbora kompanije.

Na sednici, tokom razmatranja izgradnje tog gasovoda, istaknuto je da će projekat "Južni tok" biti realizovan strogo po planu, saopštio je "Gasprom", a preneo Itartas.

U Bugarskoj će u najskorije vreme biti zaključen sporazum za nabavku opreme i materijala, građevinsko-montažne radove, obuku kadrova i puštanje u rad linije gasovoda, navodi se u saopštenju. U Srbiji se obavljaju isti radovi, precizira se u saopštenju "Gasproma", prenosi Tanjug.

U Mađarskoj se nastavljaju projektni i istraživački radovi i sprovode se procedure za prostorno planiranje i procene uticaja na životnu sredinu. U Sloveniji se takođe obavljaju radovi na prostornom planiranju i uticaju na životnu sredinu, a do početka leta će biti objavljen konkurs za projektovanje slovenačke linije gasovoda.

U Hrvatskoj se nastavljaju pripreme sporazuma akcionara zajedničke projektantske kompanije i usaglašavanje sporazuma i tehničkih specifikacija za izradu projektne dokumentacije.

U Makedoniji se nastavlja se izrada investicionog plana izgradnje ogranka gasovoda.

Sa svim tim zemljama potpisani su međudržavni ugovori o realizaciji projekta, podseća se u saopštenju Gasproma.

Na inicijativu austrijske strane, "Gasprom" je počeo da razmatra mogućnost izgradnje priključka gasovoda u Austriji, paralelno sa poslovima na izgradnji gasovoda koji se vode na teritoriji Slovenije.

Punim zamahom se obavljaju pripreme za polaganje morskog dela gasovoda Južni tok. Kompanije koje su pobedile na konkursu intenzivno rade na povećanju proizvodnje cevi za prvu liniju gasovoda.

Potpisani su ugovori za izgradnju tehničkih objekata na obalama Rusije i Bugarske za sve četiri linije. Već u maju ove godine počeće radovina na ruskoj obali, a u julu na bugarskoj. Na jesen će početi postavljanje cevi na morskom delu, precizira se u saopštenju Gasproma.

"Južni tok" će, navodi Itartas, omogućiti zemljama Evrope da izbegne tranzitne rizike vezane sa transport gasa preko teritorije Ukrajine.

broj komentara 14 pošalji komentar
(subota, 26. apr 2014, 22:08) - anonymous [neregistrovani]

Srbijo, ne igraj se

od Južnog toka je ogromna korist na duge staze. Tu je i politički momenat, pogledajte dobro kartu Evrope i linije gasovoda Južni tok i pritom obratite pažnju koje su tačno zemlje zaobiđene u njegovoj izgradnji i onda počnite malo da razmišljate o tome ... sve će vam biti jasno, ovo je istorijska šansa za Srbiju da se kolko tolko izbavi iz ralja imperijalizma i globalizma koji joj samo isisavaju bogatstva i vrednosti zauzvrat ničega ...

(subota, 26. apr 2014, 21:39) - anonymous [neregistrovani]

???

Vučić prića kako treba da promenimo mentalitet, a iz komentara se vidi totalno nerazumevanje o potrebi Južnog toka. Da, mi danas ne možemo komforno da živimo, ali zemlja sa taksom za prolaz gasa ima korist i mogućnost da ojača. Ako svi , ono što znamo ne uoprtebimo za dobrobit koji se mora gledati i kroz održiv razvoj, od nas kao drževe će biti pod šljivom.
Drugi značajan projekat je kanal Dunav -Morava - Vardar. Nisam pročitao ni jedan komentar onih koji pričaju da za kaknal neće biti vode. I neće, jer će sva voda biti u njivama, klizištima, i na svim mestima gde joj nije mesto, osim u uređenom toku za koji država samo sa transportom može da cveta. Na puteve više ne računamo jer nas je EU zaobišla.

(subota, 26. apr 2014, 21:37) - anonymous [neregistrovani]

Nije vazno !

Bili sta da bude mi smo navikli na ugalj imamo ga dosta!!!

(subota, 26. apr 2014, 19:57) - anonymous [neregistrovani]

juzni tok

cardak ni na nebu ni na zemlji moze da bude ali I ne mora.Rusi se prave ludi kao da se nista ne desava a zapad im sprema sankcije.

(subota, 26. apr 2014, 18:37) - anonymous [neregistrovani]

odg. neverovatno...

Kada ne bude bilo gasa ni za kafu ni za espresso, a o grejanju i da ne govorimo - ima da mole Ruse za svaki kubni centimetar gasa.

(subota, 26. apr 2014, 16:43) - anonymous [neregistrovani]

racun bez krcmara

Evropa nece vise nista da ima sa Rusijom kao za vreme hladnog rata a ovi ce da grade gasovod.

(subota, 26. apr 2014, 16:25) - anonymous [neregistrovani]

nverovatno

Pa da li neko prati šta govore glavni iz EU.Oni kažu da će tek za par meseci sesti da razgovaraju da li EU uopšte treba Južni tok,ko nas šta pita.

(subota, 26. apr 2014, 16:12) - anonymous [neregistrovani]

@gasni lobi

Razumem te do nekle, ali ja koristim briket od piljevine (citog drveta), imam kotao, dima ima jedno 20 puta manje od uglja.
Jedna komsija na podavi jutarnjim podlaganjem kotla.
Ne smem da zamislim kada bi ceo komsilu lozio na ugalj.
Imam utisak kao da lozi gume.
Ovja briket kosta 110 eur/t
Meni za 110m2 dovoljno 5-6 t.
E sad ko ima para on moze i na "dugme" mislim na GAS.
Mozes i da pogleda na youtube-u "lozenje briketa".
Svako dobro.

(subota, 26. apr 2014, 16:00) - anonymous [neregistrovani]

Ako smo pametni...

Ako smo pametni, pocecemo vec jednom da vodimo racuna o interesima sopstvene zemlje, a Juzni tok nam je medju prioritetima!

(subota, 26. apr 2014, 16:00) - anonymous [neregistrovani]

gasni lobi

A sta ce Srbiji gas?Gas je preskup i on je za bogate i za tajkune.A sta cemo sa nasim uglem>Jel nega da izvozimo bud zasto,kad mozemo sa njime da se grejemo 1000 godina?,prljav je?,nije nego hoce burzoazija da im sve bude cisto,da se ne prljaju..i tako nase pare idu drugima mesto da budu u kuci.I sa tim gasom bice isto kao i sa naftovodom i naftom.To nije za nas,pogotovo zato jer smo siromasni!!!