Читај ми!

Dinar konačno stabilan?

Domaća valuta u ponedeljak će ojačati za 1,2 odsto prema evru, tako da će zvanični srednji kurs biti 112,5 dinara za jedan evro. Ekonomisti kažu da bi i narednih meseci dinar trebalo da bude stabilan.

Posle višemesečnog ubrzanog slabljenja, dinar jača. Zvanični srednji kurs u ponedeljak će biti 112,5 dinara za evro što je sedam i po dinara manje nego početkom avgusta i gotovo je na majskom, predizbornom nivou.

 

U Narodnoj banci smatraju da je kurs sada na realnom nivou, dok ekonomisti kažu da bi i narednih meseci dinar trebalo da bude stabilan. Za evro će sutra zvanično biti potrebno dinar i 40 para manje nego u petak ili sedam i po dinara manje nego devetog avgusta kada je kurs bio rekordnih 119 dinara.

"Mnogo je veća ponuda bilo bi za građane bolje da kupuju, pošto je ovo najniža vrednost u poslednjih četiri, pet meseci, ali, ponavljam, mnogo više prodaju nego što kupuju", kaže menjač Borislav Brujić.

Jačanje dinara nije sumnjivo već očekivano, kažu u Narodnoj banci. Menjali su propise o obaveznoj rezervi banaka i tako oslobodili oko 600 miliona evra, a sa tržišta povukli toliko dinara. Veća ponuda deviza oborila im je cenu, a tome je doprinela i Vlada.

"U pravcu stabilizacije dinara uticao je program subencionisanja kredita od strane države i najavljena fiskalna konsolidacija koja je generisala priliv novca iz inostranstva. Iako je to priliv skroman, on nije bio prisutan u prvoj polovini godine kada smo imali odliv deviza kroz strane direktne investicije i gotovo nikakav priliv portfolio investicija", rekao je viceguverner Narodne banke Srbije Veselin Pješčić.

Ekonomisti dodaju da je jačanju dinara doprinelo i to što je prošla neizvesnost oko izbora i formiranja Vlade koja je pogurala kurs.

Ekonomista Mališa Đukić kaže da, kratkoročno posmatrano, možemo očekivati da će dinar u odnosu na evro imati stabilnu liniju i da će, eventualno, blago jačati imajući u vidu mere i nestanak neizvesnosti.

"Međutim, ako posmatramo period od pola godine ili više uz ovakav deficit, rast inflacije u Srbiji u odnosu na inflaciju u Evrozoni, i uopšte rast duga ne možemo očekivati rast dinara odnosno možemo očekivati blago slabljenje dinara u odnusu na evro", ističe Đukić.

Ako se prognoze ostvare i dinar ostane stabilan narednih nekoliko meseci, to bi bio realan osnov da se smanje cene, pre svega uvozne robe, koja je poskupela baš zbog kursa.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво