Читај ми!

Evropski zakon o osiguranju

Narodna banka Srbije uputiće na javnu raspravu nacrt novog zakona o osiguranju, koji je usklađen sa propisima zemalja Evropske unije, ističe NBS. Premije osiguravajućih kuća u Srbiji dostigle 57 milijardi dinara.

Nacrt novog zakona o osiguranju, usklađen sa propisima zemlja Evropske unije, Narodna banka Srbije pustiće u javnu raspravu već iduće nedelje, rečeno je na skupu o razvoju tržišta osiguranja u Jugoistočnoj Evropi.

Predstavnici sektora Misije EU za evropske integracije ukazali su na najbolja rešenja u praksi evropskih zemalja.

O novom zakonu o osiguranju, odlučivaće novi skupstinski saziv. Zašto je ta oblast važna ukazala je otvarajući skup, presednica republičkog parlamenta.

"Ono što je bitno za građane Srbije zaprava je da su sredstva iz premije osiguranja zapravo važan izvor investicija i s te strane doprinose finasijskoj stabilnosti Srbije", ističe predsednica skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović.

Ukupna premija 28 osiguravajućih kuća kod nas, dostigla je 57 milijardi dinara. Svega 7 osiguranja je u domaćem vlasnistvu, a najveća osiguravajuća kuća u državnom.

Potpredsednik vlade Srbije Ivica Dačić je poručio međunarodnim finasijskim institucijama da se ne mešaju u odluke o privatizaciji, pre svega zbog zahteva da se privatizuje "Dunav osiguranje", koje je u državnom vlasništvu.

Namera organizatora regionalne konferencije bila je da ukaže na zajedničke probleme zemalja Jugoistočne Evrope u razvoju tržista osiguranja.

"Kompanija Dunav osiguranje želi da na direktan i orginalan način okupi nauku i struku i da zajedno sa predstavnicima Evropske unije zaduženim za reformu finansijskog sektora Evropske unije, pokažemo šta su to najbolja rešenja", ističe Milenka Jezdimirović, direktorka "Dunav osiguranja".

"Solventnost 2 je program čiji je cilj da smanji rizike osiguranja i reosiguranja, uspostavi veću konkurentnost, poboljša prava osiguranika i naplatu štete preko posrednika", objašnjava Frejk Janmat, šef Sektora Misije EU za ekonomska pitanja.

Evropski standardi koji su u harmonizaciji propisa, za nas obavezujući, ne zahtevaju hitnu podelu na kompanije koje se bave isključivo životnim ili neživotnim osiguranjem.

Razlog za to je namera da se podstakne razvoj životnog osiguranje koje, mada raste, zauzima tek 17 odsto uplata osiguranja. U evropskim zemljama taj udeo je četiri puta veći.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво