Читај ми!

Povećana razmena Srbije i Rusije

Predsednik Privredne Komore Srbije Miloš Bugarin izjavio da je trgovinska razmena Srbije i Rusije dostigla prošle godine 3,3 milijarde dolara i da je povećana za 22 procenta u odnosu na 2010. godinu.

Trgovinska razmena Srbije i Rusije dostigla je prošle godine gotovo 3,3 milijarde dolara i beleži rast od 22 odsto u odnosu na prethodnu godinu, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

Izvoz iz Srbije povećan je oko 49 odsto i njegova nominalna vrednost iznosi 795,7 miliona dolara, a uvoz beleži rast oko 16 procenata i dostigao je gotovo 2,5 milijardi dolara, rekao je predsednik Bugarin na sajmu prehrambene idustrije "Prodekspo" na kome uz podršku PKS učestvuju i srpske komapnije.

Negativan saldo u trgovini Srbije sa Rusijom je 1,7 milijardi dolara, a ukoliko bi se izuzeli energenti koji čine 70 odsto srpskog uvoza, robna razmena dve države bila bi uravnotežena, rekao je Bugarin.

Rusija je šesti partner Srbije u izvozu, a prvi u uvozu, pokrivenost uvoza izvozom iznosi oko 32 odsto, 648 srpskih kompanija izvozi na rusko tržište, a 565 uvozi.

Bugarin je podsetio da je PKS realizovala posete srpskih privrednika Kaluškoj i Kurskoj oblasti, Krasnodarskom kraju, Republici Tatarstan, Nižegorodskoj oblasti.

Uspešna saradnja dve komore ogleda se i u prošlogodišnjem projektu "Povećanje izvoza na tržišta Carinske unije Rusije, Belorusije i Kazahstana", kada su sagledani svi problemi i potrebe privrednika iz Srbije i trenutno se aktivno radi na njihovoj realizaciji, zaključio je Bugarin.

U okviru sajma "Prodekspo" organizovan je prvi sastanak predsednika PKS Bugarina i Sergeja Katirina, novog predsednika Privredne komore Ruske Federacije tokom koga su oni razgovarali o intenziviranju privredne saradnje dve zemlje, prenosi sajt PKS.

U cilju podrške i pružanja povoljnijih uslova za rad privrednika obe strane dogovoreno je da se organizuje poslovni forum u Moskvi, uz svesrdnu pomoć Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije, na kome bi se predstavili projekti za privlačenje ruskih investicija u srpsku privredu.

Bugarin je podsetio da srpske kompanije i privrednici tradicionalno učestvuju na Međunarodnoj izložbi hrane i pića "Prodekspo" u Moskvi, kao i da je PKS za sveukupan nastup na ovoj sajamskoj manifestaciji dve godine za redom dobila diplome za uspešnu saradnju i pouzdano partnerstvo.

Srpske kompanije na sajmu "Prodekspo" koja je počela 13. i trajaće do 17. februara predstavlja potencijale ovdašnje prehrambene industrije.

U organizaciji PKS ucestvuje 12 srpskih preduzeća, to su: "Zdravo Organik", "Klas Komerc" - Paraćin, "ITN" - Beograd, "Pionir" - Subotica, "Aretol" - Novi Sad, "Venac" - Stara Pazova, "Master Frigo" - Beograd, "Frigo Žika Soko" - Ruma, "Banini" - Kikinda, "Promont Group" - Novi Sad, "PIK Bečej" - Bečej i "Aleva" - Novi Kneževac.

Učešće tih kompanija ima za cilj da doprinese istraživanju potreba ruskog tržišta, kako bi se povećao plasman srpskih proizvoda i usluga i stvorio bolji imidž srpskih firmi.

Sajam "Prodekspo" 2012. godine održava se pod pokroviteljstvom Trgovinsko-industrijske komore Rusije, uz podršku ruskog Ministarstva poljoprivrede.

Učestvuje više od 2.200 firmi, iz 60 zemalja sveta, a 80 odsto izlagača su vodeće svetske kompanije.

PKS dugi niz godina organizuje zajednički nastup srpskih privrednika na ovoj najvećoj i najposećenijoj izložbi u Rusiji i istočnoj Evropi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво