Opomena iz Brisela

Brisel prati odluku o uvođenju dvojnih akciza na naftne derivate. Evropska unija mogla bi da uputi oštro upozorenje Beogradu, jer smatra da su diskriminisane evropske kompanije i narušen SSP. Vlada spremna da promeni Zakon o akcizama.

Evropska komisija pažljivo ispituje problem oko uvođenja različitih akciza na domaće i uvozne naftne derivate u Srbiji, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

"Evropska komisija će o tom pitanju ubrzo razgovarati sa srpskim vlastima koje su privržene tome da obezbede sprovođenje primene Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije i EU", navodi se u saopštenju Delegacije EU.

U saopštenju koje je izdato povodom pitanja medija da li su dvostruke akcize u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i priduživanju Srbije EU nije dat direktan.

Kako se ističe, Komisija pridaje veliki značaj obavezama Prelaznog trgovinskog sporazuma EU i Srbije kako bi se obezbedilo predvidljivo ekonomsko okruženje za sve kompanije i potrošače.

U Briselu kažu da su dvojnim akcizama diskriminisane evropske kompanije i narušen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

U kabinetu potpredsednika Vlade za evropske integracije Božidara Đelića, ranije je potvrđeno RTS-u da je zbog dvojnih akciza Srbija neformalno upozorena.

Đelić kaže da je zbog toga Ministarstvo finansija uputilo zvanični dopis evropskoj delegaciji da Evropa zauzme i formalan stav.

"Ukoliko Evropa smatra da je da je na bilo koji način došlo do povrede Sporazum o stabilizaciji naša, Vlada će uskladiti zakon", rekao je Đelić.

Vlada preispituje zakon?

Skupština Srbije usvojila je nedavno amandman SPS-a kojim se akcize na gorivo NIS-a povećavaju 30 para, a za uvozno gorivo 4,8 dinara.

Vlada Srbije je u međuvremenu saopštila da je spremna da pokrene proces promene spornog Zakona o akcizama, ukoliko se ispostavi da je on u suprotnosti sa evropskim direktivama i SSP, prenosi Tanjug.

U Ministarstvu finansija za RTS ranije danas su rekli da to Ministarstvo nije tražilo izmene akciza na gorivo, već je predlažući Zakon o izmenama Zakona o akcizama predložilo samo izmene akciza na cigarete, a da su akcize na naftne derivate bile poslanički amandman SPS-a.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović kaže da će greška u vezi sa amandmanom biti ispravljena. "Kada procenimo da smo napravili pogrešan korak, moramo to priznati i napraviti korak nazad", izjavila je predsednica parlamenta.

"To znači da oni koji mnogo rade, a složićemo se da Skupština Srbije mnogo radi, može da napravi, uz mnogo toga što je pozitivno, i po neku grešku, i tu grešku mora da ispravi, imperativno", rekla je predsednica Skupštine novinarima u parlamentu.

Upitana kada će to biti ispravljeno, ona je odgovorila da će se to desiti kad se ispune formalni uslovi.

"To bi moglo da se desi, kad se stvore poslovnički uslovi, odnosno kad najmanje 84 poslanika ili Vlada po hitnom postupku predloži sednicu, a posle 1. marta to može biti i moja odluka, kao predsednika Skupštine", rekla je Slavica Đukić-Dejanović.

broj komentara 21 pošalji komentar
(subota, 15. jan 2011, 02:39) - anonymous [neregistrovani]

odg: Бирократе

A kad ce to da bude za dvesta trista ili cetristo godina ili ikada uopste.

(subota, 15. jan 2011, 02:23) - anonymous [neregistrovani]

akize ili ne

Srbija bi trebala da bude suverena drzava a ne ovakva banana repubika.
Nije mi jasno, pa sa meseca se vidi da se evropa raspada and amerike je vec pred bankrotom.

(subota, 15. jan 2011, 01:09) - anonymous [neregistrovani]

smesno!

Dakle, ovi nasi su preterali. Pokusavaju da se priblize Evropi, ali da to rade vrlo, vrlo nespretno. Odnosno, hteli bi da usvoje evropska pravila, ali da pri tome NIS (citaj Rusi) i dalje imaju monopol. Dosta mi je loseg bebnzina! Goriva koje smrde na pokvarena jaja. Hocemo i mi benzin od 98, ili 100 oktana! Da li je civilizacijska tekovina koristiti viseoktanski benzin?

(subota, 15. jan 2011, 00:12) - Dragce [neregistrovani]

Savrseno

Brisel okom,a Beograd skokom...

(petak, 14. jan 2011, 22:30) - anonymous [neregistrovani]

Plate

Da ova vlada uskladjuje plate sa ostalim zemljama u regionu, a ne cene sve bi izgledalo drugacije... Plata pada a cene rastu i posle kazu da inflacije nema. Muka celom narodu a dobitak samo pojedincima !!!

(petak, 14. jan 2011, 22:21) - NIkola Jovanovic [neregistrovani]

GLUPOST

gledao sam na vestima neko od politicara je pricao na tu temu kaze "cena goriva kod nas je ista kao i u regionu" DA ALI POGLEDAJTE NJIHOVE PROSECNE PLATE!!!!!!!!!

(petak, 14. jan 2011, 21:18) - anonymous [neregistrovani]

Избори

Још једном је потврђено да је скупштина РС гласачка машина ! То је зато што бирамо партије а не посланике ! Партије немају осећај одговорнисти према грађанима , али зато посланик скупштине РС кога су непосредно изабрали грађани итекако ће водити рачуна о интересима оних који су га бирали. Дакле права ствар су НЕПОСРЕДНИ избори ,бирамо људе а не бирократизоване и инструментализоване партије којима управљају појединци !

(petak, 14. jan 2011, 21:02) - anonymous [neregistrovani]

Opa! Cuska po usima.

Ko je kriv. Nisam ja.

(petak, 14. jan 2011, 20:59) - anonymous [neregistrovani]

Избори

Још једном је потврђено да је скупштина РС гласачка машина ! То је зато што бирамо партије а не посланике ! Партије немају осећај одговорнисти према грађанима , али зато посланик скупштине РС кога су непосредно изабрали грађани итекако ће водити рачуна о интересима оних који су га бирали. Дакле права ствар су НЕПОСРЕДНИ избори ,бирамо људе а не бирократизоване и инструментализоване партије којима управљају појединци !

(petak, 14. jan 2011, 19:35) - anonymous [neregistrovani]

Sareno

Zar smo zaista toliko slepi?
Kako lep politicki samar SPS-u...da oni su za sve krivi...