"Novac je nemoguće zaraditi, treba ga uštedeti"

Jedna od najvećih svetskih eskspertskih organizacija, čije je sediše u Bonu, već deceniju radi i u Srbiji, što se vidi kroz saradnju sa srpskom Mrežom za poslovnu podršku. Novac je nemoguće zaraditi, treba ga uštedeti, jedno je od iskustava koje su nemački stručnjaci podelili sa srpskim privrednicima.

Najveći deo troškova angažovanja eksperta snosi nemačka država, dok kompanije koje se prijave za takav vid pomoći, plaćaju simboličan iznos. U Po žegi beležimo primer takve poslovne saradnje.

Sebastijan Sumerer jedan je od 10.000 stručnjaka Seniorskog ekspertskog servisa (SES ), nemačke fondacije za industrijsku saradnju.

Reč je o penzionerima, koji prenose iskustva i znanja širom sveta u 50 različitih oblasti. Sebastijan je kao stručnjak u metalskoj industriji pomogao razvoju kineskih kompanija, a u Požegi je prvi put na takvoj misiji i u Srbiji.

"Ovde sam prepoznao mogućnost da ukoliko se ujutru naruči roba, isporuka je moguća već uveče, pod uslovom da su dobro organizovani", kaže Sumerer.

Prema njegovim rečima, za kupca u Nemačkoj roba na lageru bi mogla biti za dva do tri dana, ali pre toga mora se dobro upakovati, osigurati efikasan transport i održati taj kontinuitet.

U organizaciji posla Nemci su besprekorni, a pored te osobine od eksperata srpski privrednici uče i druge tajne uspešnog poslovanja.

"Oni kažu da je novac nemoguće zaraditi, treba ga uštedeti. To se, pre svega, odnosi na skladištenje gotovih proizvoda, repromaterijala, tok materijala u samoj firmi, procese, koji će biti poboljšani", rekao je Nikola Panović, direktor "Pankomerca" u Požegi.

Uštedama u proizvodnji, obezbeđuje se više novca i za stimulisanje radnika, ali i nove ideje. Iako mu to nije u opisu zadatka, topao prijem u Srbiji inspirisao je Sebastijana da predloži i novi proizvod.

"Reč je o nekoj vrsti komarnika, kojima ćete se osigurati od insekata, provalnika, ili pak sačuvati kućne ljubimce od uljeza. Mislim da ova firma ima dovoljno kvaliteta za jedan takav proizvod u Nemačkoj, ali moraju da imaju i dobro zastupništvo", rekao je Sumerer.

Osim savetodavne uloge, eksperti često povezuju srpske i nemačke privrednike. Sebastijan Sumerer iskoristiće mrežu poslovnih prijatelja, kako bi omogućio da profili, oluci i drugi požeški proizvodi pronađu kupce u Nemačkoj i Evropskoj uniji.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 16. okt 2015, 14:40) - anonymous [neregistrovani]

plata

Sve se svodi na to koliko je jedan radnik plaćen. Radnici su ujedno i potrošači, a pritom i potencijal za razvoj domaćeg tržišta i eventualno čitave države i društva..

(petak, 16. okt 2015, 12:37) - anonymous [neregistrovani]

perpetuum mobile

Štedi se novac. Ako ne možeš da ga zaradiš, nemaš šta ni da štediš.
Ovde se govorilo o smanjenju troškova, ali bilo kakvi troškovi se moraju platiti od zarade.
Mogli bi ovu čaroliju da patentiraju i nezaposlenima: kako da od plate koju nemaju stvore ušteđevinu.

(petak, 16. okt 2015, 11:42) - Ekonomski stručnjak velike razorne moći [neregistrovani]

Ali ne i kod nas

Таmо negde, uštedama u proizvodnji, obezbeđuje se više novca i za stimulisanje radnika, dok naši poslodavci sve to daju na otplatu kredita ili u nove investicije, a radniku ako se ne sbiđa dnevnica od 1 000 din može da traži drugi posao!!!

(petak, 16. okt 2015, 10:53) - anonymousMilan [neregistrovani]

obican papir

Onaj ko ima novca moze da stedi onaj ko nema nema sta da stedi.da li stedeti ili investirati?

(petak, 16. okt 2015, 10:28) - anonymous [neregistrovani]

zaradjivanje i stednja novca

Kako da ustedis novac ako ne mozes da ga zaradis? Ovi Nemci stvarno misle da smo mi u Srbiji idioti!