Čitaj mi!

Struja poskupljuje 12 odsto od 1. avgusta

Umesto da poskupi 1. aprila, kako je zahtevao MMF, struja skuplja od 1. avgusta za 12 odsto, javlja izveštač RTS-a. Kilovat-sat će koštati oko sedam dinara i dvadeset para.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je na konferenciji za novinare da je taj iznos poskupljenja usaglašen sa MMF-om.

Antić najavljuje da će biti uvedena i akciza na električnu energiju i da će poskupljenje struje, uključujući i tu akcizu, iznositi 12 odsto.

Poskupljenje koje ide "Elektroprivredi" je četiri i po odsto, a ostalih 7,5 procenata je akciza na struju. Prosečan avgustovski račun od 2.500 dinara, koji stiže u septembru, biće uvećan za oko 300 dinara.

Ministar Antić kaže da je svestan da nikada nije dobar trenutak za povećanje cene električne energije i ukazuje da je potrebno da elektroenergetski sistem i "Elektroprivreda Srbije" ostanu stabilni.

"Nema otvaranja novih radnih mesta i fabrika ako nema ulaganja u elektroprivredu", naglašava Antić.

Prema njegovim rečima, cena struje će ostati najniža u Evropi i navodi da će biti 15 odsto niža nego u Makedoniji i 50 odsto niža nego u Crnoj Gori.

Antić ocenjuje kao "neodgovorne" stavove pojedinih opozicionih stranaka da u političkom kontekstu komentarišu odluku o povećanju cene električne energije.

"Sigurnost snabdevanja električnom energijom i budućnost EPS-a previše su ozbiljne teme koje ne treba politizovati. To posebno nije korektno da čini stranka u čije vreme je u periodu od 2001. do 2008. godine struja poskupela 726 odsto", kaže Antić.

Ministar finansija Dušan Vujović ističe da akciza na struju neće rasti, a već naredne godine mogla bi da bude i niža. Od tih akciza u budžetu očekuju oko 14,1 milijardu dinara priliva godišnje. 

Ističe da će sredstva koja će otići u budžet biti usmerena na rešavanje infrastrukturnih problema, ali i za finansiranje onih oblasti gde građani očekuju bolje usluge: školstva, zdravstva, programe zapošljavanja...

"Promena cena struje i težak proces pregovora koji se mesecima vodio sastavni je deo jednog šireg programa gde paralelno imamo makroekonomske mere, fiskalnu konsolidaciju i strukturne mere koje će omogućiti da javni sektor u celini, odnosno javna preduzeća, budu efikasniji", kaže Vujović.

Antić najavljuje veću zaštitu najugroženijih domaćinstava, za šta je obezbeđeno šest miliona evra.

"Time želimo da ih zaštitimo od svih povećanja cena, ali ne želimo više da pružamo subvencije ambasadama, bogatim predstavništvima stranih firmi, jer kada imate nisku cenu struje, vi svima dajete subvencije", dodaje ministar Vujović.

Iz Vlade poručuju da će i u EPS-u morati drastično da režu troškove kako bi finansijski oporavili preduzeće i započeli investicije. Potrošnja struje raste, a već četvrt veka nije izgrađen nijedan novi proizvodni kapacitet.

Promena cene struje planirana je aranžmanom iz predostrožnosti koji je Srbija potpisala sa MMF-om.

broj komentara 13 pošalji komentar
(četvrtak, 11. jun 2015, 22:17) - anonymous [neregistrovani]

gradite nuklearke

kao Francuska, koja ima jednu od najnizih cena elektricne energije u Evropi.

(četvrtak, 11. jun 2015, 16:28) - anonymous [neregistrovani]

80%

Poštovani gradjani,
Još 2010. usvojen je plan o konstantnom, doziranom poskupljenju struje, koje mora da se desi radi izjednačavanja cena sa EU kojoj ova vlada, a i njene predhodnice teže. Od tog datuma, pa do 2020, struja će poskupeti 80% Tačno je da rast cena energenata i životnih namirnica neprati i povećanje plata. Za to krivite nestručnu politiku svih koji su bili na vlasti, zaključujući i ovu. Nisu krivi MMF, EU, SAD i Rusija. Krivi so mi, zato što nemamo na čelu ljude koji znaju da plivaju u mutnim kapitalističkim vodama. Uostalom ovo ste tražili 5. Oktobra, tako da, narode moj, ujedaj se tamo gde se ni pas ne ujeda,...

(četvrtak, 11. jun 2015, 16:11) - T [neregistrovani]

Још само...

Још само да нам смање плате за 50%! Ово је страшно. Ови нас закопаше...

(četvrtak, 11. jun 2015, 14:56) - anonymous [neregistrovani]

potuno je jasno...

Samo još fali objašnjenje Vlade kako je to u interesu građana Srbije

(četvrtak, 11. jun 2015, 14:05) - Кладово [neregistrovani]

Ђердап

Слажем се да је цена електричне енергије ниска и треба размишљати о повећању али тек након што што смање трошкове,отпусте вишкове. Господо из ЕПС-а - будите реални!

(četvrtak, 11. jun 2015, 14:02) - anonymous [neregistrovani]

/

Zar nije pre samo 2 meseca premijer rekao kako će dozvoliti povećanje cene struje tek kad se povećaju plate i penzije? 

(četvrtak, 11. jun 2015, 13:52) - Посматрач [neregistrovani]

Штедња

Електропривреда Србије је велики произвођач, али на жалост, и велики потрошач који немилице троши новац на ствари које нису неопходне као што су луксузна возила, преносни рачунари, мобилни телефони и ко зна шта све спада у тај списак.Нема домаћинског односа према имовини са којом располажу, такође велики проблем представља позамашан број запослених преко систематизацијом одређених радних места.Сумњам да би неки приватник дозволио да се на такав бахати начин троши зарађени новац.

(četvrtak, 11. jun 2015, 13:07) - Srba [neregistrovani]

!

Kakav marketing - poskupela je "samo" 12% umesto 15 koliko nam je, kao, "zli" MMF trazio. Vucic opet zastitio gradjane tako sto se izborio za minimalno povecanje... cista demagogija I prazna prica.  

(četvrtak, 11. jun 2015, 12:55) - anonymous [neregistrovani]

bole

Nije kriv MMF, već vlada koja je na to pristala, osim ako MMF ne vodi državu, to bi onda bila druga stvar!

(četvrtak, 11. jun 2015, 12:33) - anonymous [neregistrovani]

porast cene struje je najveca korist za drzavu

Od ovoga povecanja struje,najvecu korist ima drzava.Ona time dobija vecu sumu novca u sistemu PDV i to je to.EPS zaista treba vise novca za servis postrojenja,i umesto da im vlada obezbedi taj novac,oni ih teraju da se za proviziju prodaju strancima koji im daju svoje masine i alat,umesto da se to proizvodi sve kod nas.
A plate su zaista najvece u EPS,obicni srednjoskolci imaju plate po 700 evra...,najniza plata je 500evra,tako da drzavi najvise odgovara porast cena!!!