Čitaj mi!

Lokalne samouprave na udaru EPS-a

Pored građana i privrede, lokalne samouprave širom Srbije veliki su dužnici za struju. U "EPS Snabdevanju" kažu da su isključenja stalna i da nema selekcije dužnika. Mnogi, ne samo preduzeća javne rasvete, već i lokalni komunalci, kažu nadležni, račune ne plaćaju godinama.

U Nišu su ulice ponovo osvetljene jer je uplaćena polovina duga. Sa ministrom energetike i predstavnicima EPS-a gradske vlasti su se dogovorile da ostatak duga plate u narednih deset dana.

Zamenik gradonačelnik Niša Ljubivoje Slavković kaže da su javne finasije u gradu u kritičnoj situaciji.

"Ono što je moja zamerka Ministarstvu i 'Elektroprivredi Srbije' je što ne može nešto što je 25 godina bilo predmet socijale da se reši za pola godine", ističe Slavković.

Mračne ulice bile su i u Vranju, Leskovcu, Prokuplju, Merošini, Smederevskoj Palanci... Istovremeno, ti gradovi su primer da rešenje za dugovanje  može da se nađe.

Predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović navodi da su potpisali reprogram za plaćanje duga na više mesečnih rata. "Mi sada redovno izmirujemo obaveze po osnovu reprograma i tekuće potrošnje", dodaje Paunović.

Novica Nikolić iz Direkcije za urbanizam i izgradnju Leskovca kaže da je reprogram potpisan između grada Leskovca i "Elektrodistribucije", s obzirom na to da Direkcija nema svoja sredstva na računu, pa se sve radi u saradnji sa gradom odnosno gradonačelnikom.

Udruženja potrošača pozivaju na poštovanje zakonom regulisane kolektivne zaštite potrošača, jer za neka dugovanja građani nisu odgovorni.

"Građani odnosno potrošači ne bi trebalo da plaćaju tuđe greške i da ne budu uskraćeni za ne samo potrošačka, već i ljudska prava", ističe Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača.

Vitalna postrojenja pošteđena isključenja

Nadležni poručuju da će struje biti, ali i da ona mora da se plaća, podsećajući da mnoga gradska preduzeća račune ne plaćaju godinama. Tvrde da vode računa da kod isključenja ne ugroze snabdevače od vitalnog značaja.

Ukoliko, recimo, vodovod duguje, ne isključujemo postrojenja za proizvodnju vode, ali ćemo obustaviti električnu energiju u upravnoj zgradi, napominje v. d. direktora "EPS Snabdevanja" Željko Marković.

Isključenja se nastavljaju, pa lokalne samouprave moraju da uvedu više reda u naplatu potraživanja svojih komunalnih preduzeća.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 30. sep 2014, 08:29) - Dragan Stanković [neregistrovani]

Samohvala

Stvarno izgleda smešno kada organi samouprave ne plaćaju godinama struju a onda naprave sa EPS-om reprogram. I sada po njemu plaćaju el. energiju, i imaju lepo mišljenje o sebi! Šta su radili tolike godine, kada su se ponašali kao obični "grebatori". A neko je to morao da plati! Nije samo u pitanju nedostatak novca, koga sada može da ima! Čista demagogija lokalnih političara...

(utorak, 30. sep 2014, 07:02) - Somborac [neregistrovani]

.....

Nama u Vojvodini iskljuce el.energiju u roku od par dana ako nismo izmirili obaveze. Da se to radi i sa "drugima" danas se o ovome ne bi ni pisalo!!!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">