Čitaj mi!

EU: Spremni za razgovor o "Južnom toku"

Predstavnici Evropske unije spremni su da sa Rusijom razgovaraju o gasovodu "Južni tok", ukoliko ruska strana to zatraži, saopšteno je iz Evropske komisije.

"Uvek smo otvoreni za razgovore o Južnom toku", rekla je novinarima Sabine Holcman, portparolka komesara za energiju, odgovarajući na pitanje da li će gasovod biti jedna od tema predstojećih pregovora EU, Rusije i Ukrajine u Berlinu, prenosi Tanjug.

Podsetila je da je glavna tačka na dnevnom redu trilateralnih pregovora, koji su zakazani za petak, problem otplate ukrajinskog gasnog duga, zbog kojih je od aprila suspendovano snabdevanje Ukrajine tim energentom.

"Ukoliko ruska strana to zatraži, možemo da razgovaramo i o 'Južnom toku'", rekla je Holcmanova.

Evropska unija naložila je prethodno ove godine svojim članicama da suspenduju radove na izgradnji "Južnog toka" jer se ne uklapa u evropske antimonopolske zakone.

Rusija poriče da se evropski zakoni mogu primeniti na taj projekat, s obzirom na to da gasovod delom prolazi kroz teritorije koje nisu pod jurisdikcijom EU, uključujući i Srbiju.

Rusija je nedavno podnela Svetskoj trgovinskoj organizaciji zahtev da arbitrira u tom sporu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 22. sep 2014, 19:07) - anonymous [neregistrovani]

Шта то значи?

Једноставно уцена за русе.Ко је прекинуо, тај треба и да настави.

(ponedeljak, 22. sep 2014, 18:47) - anonymous [neregistrovani]

Neuklapa

Zamislite energija se neuklapa u njihove zakone.Kakva obrazlozenja takve i drzave.Salu na stranu jedini problem kao i obicno je taj sto tok ide preko Srbije.Nikako to da ukalkulisu u svoje planove.

(ponedeljak, 22. sep 2014, 13:37) - anonymous [neregistrovani]

zaista.....

stize nam zima.....duga i hladna