Čitaj mi!

Poskupljuje gas od 1. oktobra

Gas u Srbiji za javno snabdevanje poskupeće od 1. oktobra, u proseku za sve kupce, 3,6 odsto, a za domaćinstva 4,8 odsto.

Nova prosečena cena gasa u Srbiji iznosiće za sve kupce 43,4 dinara, a za sva domaćinstva 47,4 dinara po metru kubnom, bez PDV-a, saopštila je Agencija za energetiku Republike Srbije, prenosi Tanjug.

Do poskupljenja je došlo zbog rasta kursa dolara u odnosu na dinar, koji je za poslednjih 15 dana avgusta iznosio 88,7 dinara, što je 4,6 odsto više od kursa primenjenog za obračun sadašnje cene gasa. Na osnovu novog kursa utvrđena je nova cena gasa.

Savet Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS) dao je saglasnost na nove cene prirodnog gasa za javno snabdevanje za 32 javna snabdevača i nove cene za pristup distributivnim sistemima gasa.

Ovo je treća promena (povećanje ili smanjenje), cena gasa od 1. septembra 2013. godine. Zbirno, za poslednjih godinu dana, sa ovom novom promenom, prosečne cene gasa za sve kupce su povećane 1,2 odsto, naveo je AERS.

Cena gasa, po kojoj Srbijagas, na osnovu tendera koji je sprovela Vlada, snabdeva sve javne snabdevače, od septembra prošle godine se usklađuje sa realnim troškovima po kojima se on kupuje iz uvoza i domaće proizvodnje.

Cene pristupa distributivnom sistemu (takozvane mrežarine) koje se primenjuju od 2011. godine, sada su manjim delom korigovane kod jednog broja distributera, kod kojih su nastale bitnije promene - pad ili rast količina distribuiranog gasa.

AERS je podsetio da se regulisana cena gasa menja kada dođe do promene nabavnih cena i odnosa uvoznog i domaćeg gasa, a usklađuje se i sa promenama 15-odnevnog proseka kursa dolara.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 11. sep 2014, 20:11) - anonymous [neregistrovani]

Predlog

Videti kakve su sanse da poskupi hleb,meso i jos ponesto, kako bi slika dobila puniji oblik.

(četvrtak, 11. sep 2014, 19:45) - anonymous [neregistrovani]

???

Energent koji treba da je jeftiniji od struje i dalje vodi. Sada kada smanje plate i penzije " lakše će mo plaččati gas "Niko svoje marže neće da se odrekne a i domaći gaskoji kod smanjene porošnje može zadovoljiti tržište, ima sudbinu uvoznog gasa. Isti slučaj i sa domaćom naftom koja učestvuje sa više od 30 % ima sudbinu uvozne sirove nafte. Da li ovi koji odobravaju cene bar o nečem vode računa???

(četvrtak, 11. sep 2014, 14:58) - anonymous [neregistrovani]

Sramota

Cene sve veće, evo sad i grejanje, a većina naroda jedva preživljava. Sramota!