Krstarenje Dunavom do Đerdapa

Dunav povezuje Srbiju sa mnogim zemljama EU, među kojima su i neke od najbogatijih. Na svetskim sajmovima turizma, podunavske države se osim na nacionalnim štandovima, zajedno predstavljaju i na dunavskom štandu. Posle višegodišnje stagnacije, turizam na Dunavu u Srbiji doživljava renesansu.

Nekada su srednjoškolci išli na ekskurziju hidrobusom od Beograda do Kladova. To je bilo pre skoro 30 godina. Onda smo na Dunav zaboravili, a u njegovim lepotama su nastavili da uživaju strani turisti na stranim brodovima. Ove godine će i domaći turisti ponovo zaploviti Dunavom, svakog vikenda sve do kraja leta. Prvo putovanje okupilo je sve same svetske putnike.

"Obišao sam mnogo država. Skoro sam zbog nekih prijatelja pravio spisak. Sedamdeset država sam obišao, ali Srbiju smeštam usred srca", kaže Milan Rakočević.

Nada Pilipović preporučuje svakom čoveku da dođe i da uživa.

"Nikad nije bilo ovako lepo kao što je sad. Nikla su nova etno-sela, kao što je ovo kod gospodina Žike i mislim da su svi koji su ovde - oduševljeni i svi kažu da će doći ponovo", kaže Slobodan Mićić iz Turističke agencije "Kon Tiki".

Tokom trodnevne turističke ture brodom, obilaze se tvrđava Ram, Smederevska i Golubačka tvrđava. Odlazi se i do Lepenskog vira, Viminacijuma, Rajačkih pimnica, kapetan Mišinog brega.

"Interesovanje je i za naredne vikende veoma veliko, tako da smo već rasprodali ovaj sledeći vikend, a uveliko prodajemo 8. i 15. avgust. Mislim da će celog leta brod raditi punim kapacitetom", kaže Mileta Adžić, direktor "HTP plaže".

Na celom toku, Dunav je najširi u Srbiji i to kod Golupca, skoro četiri kilometra. U tesnacima Đerdapske klisure je i najuži, a tu su izmerene i najveće dubine - 90 metara.

Dunav protiče kroz deset država, ali je u Srbiji najlepši. U to se uvere svi strani turisti koji Dunavom plove od Nemačke do Crnog mora, a mi to oduvek znamo.

broj komentara 9 pošalji komentar
(ponedeljak, 04. apr 2016, 22:19) - Miloš Ristić [neregistrovani]

Odlično krstarenje

Bili smo moja žena i ja na krstarenju Dunavom preko agencije Glob Metropoliten i bilo je super. Strašno je koliko nam je lepa zemlja u kojoj živimo a retko ko da stvarno stigne da obiđe njene lepote ili da se zainteresuje da je upozna.

(sreda, 30. jul 2014, 20:16) - anonymous [neregistrovani]

Dunav

Kontiki organizuje

(ponedeljak, 28. jul 2014, 13:48) - GOran [neregistrovani]

Podunavac

Da, dođite svida vidite prelepa smetlišta od Beograda do Kladova, a i naniže. Izbor (mali): Obala kod Višnjice, Pančeva, Smedereva. nastavljamo ka Kostolcu, Golubac i sva sela nizvodno do Kladova. U Golupcu možete da posetite i tvrđavu i da osetite blagodeti "miomirisa" u letnjem peridou, čak i da nagazite na "blago" koje neki ostavljaju za sobommu kulama tvrđave. Niko ne čisti, nema javnog WC-a. Isto važi i za Lepenski Vir (Muzej), prljavi toaleti, smeće po žbunju i na padini obale kada se krećete ka muzeju..... Smetlišta, sve lepša od lepšeg. Čitajte malo blogove stranih turista, koji krstare Dunavom.

(ponedeljak, 28. jul 2014, 10:29) - Aleksandar [neregistrovani]

Pitam se, pitam se

Nisam bio, želim da odem, a načuo da sam da je prelepo i to od prijatelja Nemca. Pa čak i da je najlepše mesto na Dunavu, zašto mora da se potencira kako smo najbolji, a ovamo ništa se ne preduzima značajno kako bi se privukli turisti? Ko radi u našem turizmu? Mamini i tatini sinovi. Zašto nema jednodnevnih tura između Beograda i Kladova (kao što ima između Beča i Bratislave), gde bi se krstarilo, onda napravio izlet u Golubovcu par sati, pa nazad uz neku finu muziku i švedski sto sa našim tradicionalnim jelima? Prvo bi naši ljudi često išli, a da ne pričam o strancima...

(ponedeljak, 28. jul 2014, 09:48) - anonymous [neregistrovani]

Izlet Dunavom

Na koju adresu da se obratim za kupovinu karte. Mnogo sam zainteresovan za takav jedan izlet Dunavom ? Hvala unapred

(ponedeljak, 28. jul 2014, 08:47) - anonymous [neregistrovani]

Lepi plavi

Dunave, Dunave, kraj tebe mi srce moje ostade

(ponedeljak, 28. jul 2014, 08:40) - anonymous [neregistrovani]

krstarenje

i na kraju samo fali ko organizuje ture

(ponedeljak, 28. jul 2014, 07:51) - anonymous [neregistrovani]

bilo bi dobro

ako bi nam ovde rekli koliko kosta takvo jedno krstarenje?...

(nedelja, 27. jul 2014, 23:47) - anonymous [neregistrovani]

Lepi plavi Dunav

Obozavam Dunav. Rado cu da odem na ovu turu!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">