Čitaj mi!

Srpski patent za odbranu od poplava

Posle majskih poplava i nadležni i građani traže odgovor na pitanje kako se najbolje odbraniti. Pronalazač i inženjer hidrotehnike Rade Milutinović iz Novog Sada tvrdi da ima rešenje - napravio je mobilnu zaštitu od poplava kao zamenu za tone nasipa. Patent je zaštitio i čeka kupce.

Rade je svoj izum za zaštitu od poplava nazvao - Univerzalni sistem "L", jer su betonske ploče u obliku tog latiničnog slova. Probna serija na testiranju se pokazala kao stabilna odbrana pa pronalazač garantuje da je njegov patent štit od izlivanja vode.

"To se postavlja na suvom, ali je najbolje na čvrstoj podlozi. Može se postavljati na kejskim zidovima, na pristaništima, stazama za šetnju, na postojećim nasipima - to je najbolje, ali i na drugim, mekšim zemljanim podlogama", objašnjava Rade Milutinović.

Ti betonski branici teški su 870 kilograma a visoki metar i dvadeset centimetara, ali po potrebi mogu biti i duži, i širi, i teži. Lako se montiraju i čuvaju.

"Ja sam razradio mnogo sistema uskladištenja. Oni mogu da budu ukopani u zemlju tako da ih uopšte ne vidite, a kada zatreba samo ih izvadite. Nigde ne smetaju. Drugo, kada bi se on stavio u drugi položaj, od njega napravite klupu", kaže Milutinović.

Stručnjaci se slažu da je njegova primena moguća, ali da ima i ograničenja.

"Ovakvi mobilni sistemi mogu brzo i lako da se instaliraju i da u određenom trenutku efikasno zaštite delove naselja, infrastrukturu i spomenike kulture od poplava. Moram da naglasim da je na neuređenim tokovima i bujicama ovakav sistem neupotrebljiv", kaže Milutin Stefanović iz Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi".

Međutim, pronalazač ističe da je njegov sistem zaštite od poplava upravo za bujične reke, jer je, kako kaže, kod bujičnih reka problem kratko vreme za odbranu. Primenu patenta diktira i cena, jer je zaštita od poplava ogroman finansijski izdatak i za državu, a posebno za lokalne samouprave. Strani sistemi zaštita koje imamo u Golupcu i Novom Sadu zaista su skupi.

"Ako imamo domaću tehnologiju zašto bismo uzimali mobilne sisteme za odbranu od poplava stranih proizvođača koji su neuporedivo skuplji. Sistem koji je primenjen u Novom Sadu u dužini od 700 metara koštao je 670.000 evra i finansiran je sredstava Svetske banke", kaže Milutin Stefanović. 

Milutinović navodi da je njegov sistem znatno jeftiniji od drugih mobilnih sistema za odbranu od poplava.

"Odmah da vam kažem - cena će zavisiti od toga koliko neko naruči. Ako neko naruči 10 metara to je jedna cena, ali ako se naruči kilometar - dva kilometra druga je cena", kaže Milutinović.

Patent je za sada uskladišten u Rakovici i čeka kupce. A naš pronalazač se sprema za sajam inovacija u Hamburgu, u novembru, gde će ga prezentovati svetskoj javnosti.

Rade je član Srpske akademije izumitelja i naučnika, njegov patent odobrio je Zavod za intelektualnu svojinu, a zaštićen je i u Evropi. Pronalazač poručuje da bi primenom patenta uposlio i lokalna preduzeća, jer bi proizvodnju organizovao tamo gde bi ga i postavljao.

broj komentara 29 pošalji komentar
(utorak, 08. jul 2014, 18:54) - Učesnim u odbrani od poplava [neregistrovani]

Postavljanje

Kad bi svako već na prvi pogled zano sve tajne proizvoda - onda to ne bi bio patent!

(ponedeljak, 07. jul 2014, 15:01) - anonymous [neregistrovani]

@Odgovor

Blokovi se vezuju jedan za drugi nema sanse da ih voda odnese,mozda moze cunami ali tok reke ne.i nemora da budu u skladistu kao nemacki nego odmah da se stave pored vode gde je kriticno i samo ih izvucemo kada zatrebaju jedna masina obavi posao sklapanja za cas tezina nije problem.

(ponedeljak, 07. jul 2014, 14:37) - anonymous [neregistrovani]

Ima rešenje

Postoji već revolucionarno rešenje protiv poplava što se pokazalo najboljim u svetu. Neke države već koriste takve brane koje i do 10 puta su jeftiniji od bilo koje brane. Vrlo brzo i veoma lako se postavlja i dovoljno samo dva čoveka bez specialnih alata i pripreme zemljišta za postavljanje jer se prilagođava prema formaciji zemljišta. To je takozvana šatorska brana. Šveđani koriste već do 130 cm visine. Vrlo su laki jer se na mestu pune vodom,vrlo malo mesta zauzimaju, i ne treba nikakvo održavanje.

(ponedeljak, 07. jul 2014, 14:37) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor

Dzakove ne moze da odnese jer se pesak lepo rasporedjuje po zemlji, nije krut i iz jednog dela kao ovaj blok. Sumnjam u ovu ideju.

(ponedeljak, 07. jul 2014, 14:26) - anonymous [neregistrovani]

Dali je rešenje?

Kao prvo teško je za skaldištenje toliko betonskih brana koliko treba za odbranu. Znači nemoguće da poseduje svaki ugroženi grad ili poljoprivredno zemljište takvo skladište. A iz jednog mesta da se vucara po celoj srbiji koliko tek kamiona treba za prevoz.
Pa i za postavljanje ništa bez mašina. Pa na kraju bude jeftiniji strani aluminijumska ili gvozdena brana koji mogu i ljudi mnogo brže da postave.

(ponedeljak, 07. jul 2014, 12:12) - anonymous [neregistrovani]

Mobilna aluminijumska oprema

Tako je. Nemci imaju aluminijumsku opremu za mobilnu odbranu od poplava koja se montira na unapred pripremljenim mestima. Cena pripreme i uređenje tih mesta na kojima se oprema montira je još 50% do 100% cene opreme koja se montira. Za tu opremu su potrebni objekti - skladišta za smeštaj, čuvanje i održavanje opreme ( zbog zaptivača na talpama ) Skladišta su objekti značajnih gabarita. Skladištenje opreme je složen postupak koji u Nemačkoj posebno uvežbava i sprovodi njihova služba TWK, a takođe i preuzimanje opreme iz skladišta. Oprema se u skladištu utovaruje na posebna vozila, transportuje do mesta primene i preuzimanjem iz vozila montira. Svako oštećenje mesta primene otežava ili onemogućuje primenu opreme. Oprema se primenjuje u gradovima na ograničenim - kratkim deonicama. Sa tom opremom se obezbeđuju velike zaštitne visine i do 4m. Što je zaštitna visina veća, to je skuplja priprema podloge. Za postavljanje opreme u zaštitni popložaj je potrebno stručno i uvežbano ljudstvo.
Ova oprema je od 2002.god primenjena u mnogim gradovima. U Bratislavi je uspešno primenjena 2013.god kada je Dunav prevazišao dotadašnji maksimalni vodostaj za 41 cm.

(ponedeljak, 07. jul 2014, 11:47) - anonymous [neregistrovani]

Ovo

mozemo da pravimo sami a ne da nas deru Nemci na jednu nogu,ja sam uvek pre za domace uvek nam tudje bolje zato nam je privreda i propala.Voleo bi da vidim tu vodu koja bi odnela 200 ili vise ovakvih povezanih blokova od po 800kg,nemoze dzakove da odnese a ovo ce o cemu vi pricate.Ovo je dobar izum koji mozemo sami da pravimo a to ce uvek biti jeftinije nego da uvozimo tudje a i obezbedice posao domacim radnicima.

(ponedeljak, 07. jul 2014, 11:29) - DUCI [neregistrovani]

Nije vazno

da li je to skupo, da li ce to biti primenljivo kod nas ili ne. Ono sto me brine je deo koji je napisan u clanku, a to je da zastita izuzetno skupa i da drzava mora da izdvoji mnogo novca za tako nesto. Moje pitanje je: Sta je skuplje, obezbediti nase gradove i nasa sela jednom sa mnogo novca ili posle potrositi 4-5 puta vise novca na sanaciju posle ovakvih nevremena???

(ponedeljak, 07. jul 2014, 10:40) - anonymous [neregistrovani]

RE Nemci vec imaju

Sto je laksa prepreka, lakse je voda odnese. Ako morate da je srafite, ucvrscujete, onda vam treba uredjen prostor, a kad imate uredjen prostor, cemu odbrana?

Ovo resenje je mnogo bolje, lakse se postavlja, uklapa i brze montira na svakom prostoru. Za razliku od metalnih ne zahteva dodatno odrzavanje i otpornije je na atmosverske uticaje.

(ponedeljak, 07. jul 2014, 10:34) - ivan grozni [neregistrovani]

ima slicno

U centralnoj Evropi (Bratislava, Bec, Budimpesta) uz kej imaju postavljene sine u koje su u slucaju potrebe ubacuju vec formirani betonski blokovi različitih visina. Zategnu se i onda cine hermeticki zatvoreni zid za vodu...

div id="adoceanrsvdcfhklggd">